Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Levnadslöner reas ut: ”Går inte att sätta röda priser på mänskliga rättigheter”

Publicerad: 25 november 2022, 10:30

Dagen till ära delar Fairtrade ut kuponger med finfina erbjudanden. Vad sägs om ”Endast 30 kr!” och ”50% rabatt”? Fantastiskt för en konsument, men mindre härligt när man inser att det handlar om löner för sömmerskor i Bangladesh.

Ämnen i artikeln:

Black FridayNyheterKampanj

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Under Black friday fullkomligen bombarderas man med erbjudanden om billiga kläder, bland mycket annat. Men personerna som tillverkar kläderna hamnar i skymundan. Därför delar Fairtrade under fredagen dela ut kuponger för att samla underskrifter till en utredning om lagkrav för levnadslöner.

– Vi vill påminna om något som det inte går att sätta röda prislappar på: mänskliga rättigheter. Än i dag har de flesta som jobbar i klädfabriker inte en lön som de kan leva på, säger Amira Malik Miller, policyrådgivare på Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande.

Inom EU pågår en stor namninsamling för kampanjen Good clothes, fair pay. Vid en miljon underskrifter kommer EU-kommissionen vara tvingad att utreda lagförslaget, att det ska finnas lagkrav på levnadslöner. I nuläget tjänar sömmerskor i Bangladesh till exempel bara hälften av en levnadslön. Samtidigt slänger svenskar hälften av de kläder man köper varje år.

Enheterna, alltså kupongerna med länk till namninsamlingen, är formgivna som rabatterbjudanden för att påminna konsumenter om att mänskliga rättigheter inte kan reas ut.

– Vårt mål är att Sverige ska bidra med 15 000 namn. Vi hoppas att de här kupongerna kommer att bli en ögonöppnare för många. Möjligheten att få till en förändring på EU-nivå har aldrig varit större, säger Amira Malik Miller.

LÄS OCKSÅ: Varannan svensk kommer försöka fynda på Black Friday

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev