Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Män sökte minderåriga på sugerdating-sida – hamnade på kampanjsajt mot sexköp

Publicerad: 13 oktober 2020, 11:45

Malin Roux Johansson från Real Stars: ”De senaste åren har antalet digitala bordeller ökat kraftigt”

I helgen försökte 808 män hyra en flickvän på hyrflickvän.se, 130 av dem letade efter minderåriga. Men sajten var en del av en kampanj mot sexköp från organisationerna Child10 och Realstars. Männen möttes av budskapet: ”Du är nu på väg att begå ett brott”.


Ämnen i artikeln:

Glory Days

Det var en exklusiv inramning som besökarna möttes av när de surfade in på sugardating-sidan hyraflickvän.se.

”Nu är du bara sekunder från att få den sköna relation som du förtjänar”.

Den fiktiva hemsidan Hyrflickvan.se låg live under helgen och har riktat sig till män som vill hyra en flickvän genom så kallad sugardating. På sajten registrerade sig männen med sin ålder, område samt önskad ålder på tjejen. Inne på hemsidan möttes förövarna av ett omvänt budskap om att det är olagligt att köpa sex.

”Du är nu på väg att begå ett brott om du tänker betala eller på annat sätt ersätta någon för sexuella handlingar”.

Hyrflickvän.se har dels marknadsförts genom Google Ads men också genom utomhusaffischer och flyers på ett 60-tal olika platser runom i landet. Allt för att efterlikna de metoder som autentiska sugardatingsidor använder sig av. Kampanjsidan togs fram i samarbete med contentbyrån Glory Days.

– Sugardating är ett sätt att skönmåla prostitution och det är i dag ett av de vanligaste sätten att lura in unga, framförallt tjejer, till att börja sälja sex. Sexköpslagen måste skärpas och polisen behöver få mer resurser till arbetet mot sexköp, de som utsätts måste även få bättre stöd, säger Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan på Child10 som tillsammans med Realstars ligger bakom kampanjen.

Syftet med kampanjen var att uppmärksamma de metoder, som sugardating, som lockar in unga i prostitution. Mellan 9 och 11 oktober registrerades 808 män på sajten. 16,6 procent (130) av dessa letade efter en minderårig flickvän.

– De senaste åren har antalet digitala bordeller ökat kraftigt och polis, myndigheter och ideella organisationer ligger många steg efter med att utveckla adekvata metoder för att komma åt de digitala bordellerna. Få förövare fälls för sexköp, koppleri eller människohandel, säger Malin Roux Johansson, verksamhetsansvarig Realstars.

Enligt organisationerna bakom kampanjen finns i dag 15 hemsidor med annonser riktade till sexköpare. 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Glory Days

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.