Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Mind kuppade nyårsdikt med Jan Eliasson

Publicerad: 7 januari 2020, 09:23

Nyår är inte bara fest. Organisationen Mind tog hjälp av toppdiplomaten Jan Eliasson som skrev en ny typ av nyårsdikt för att uppmärksamma att nyår är dagar då självmordstalen skjuter i höjden.


Ämnen i artikeln:

MindTBWA

Det som associeras med fest och firande för många kan också vara en ordentlig baksmälla. Enligt en ny svensk studie gjord av Nationellt centrum för suicidforsking och prevention, ökar antalet självmord drastiskt under årets första dag. Tvivel på framtiden i kombination med ett ökat alkoholintag tros kunna ha en bidragande effekt. Bland män i åldrarna 15-24 och 45-64 är antalet självmord nästan det dubbla mot årets andra dagar. Mind hade därför i år stärkt upp med extra många volontärer redo att svara på samtal under årets första dag.

För att uppmärksamma människor i kris om den hjälp som finns att få, och samtidigt sprida budskapet om kraften i det medmänskliga samtal som Mind förespråkar gjorde organisationen en egen variant på den välkända dikten Nyårsklockan, tillsammans med diplomaten Jan Eliasson.

Dikten, som vanligtvis inleds med ”Ring klocka, ring” löd istället ”Ring någon, ring” och fortsätter sedan i ny tappning med syfte att vägleda den som mår dåligt till Självmordslinjen.

– Vi talar ofta om att förebygga och att lyssna på varningssignaler. Detta gäller i hög grad tecken på psykisk ohälsa som vi måste fånga upp hos våra medmänniskor så tidigt som möjligt. Att se och prata med varann och förmedla hjälp kan i allvarliga fall vara skillnaden mellan liv och död, säger Jan Eliasson i en kommentar.

Kampanjen är en den senaste i samarbetet med TBWA Stockholm, spreds i sociala medier vid tolvslaget och gick i radio under mellandagarna och efter nyår. Dikten finns att läsa i sin helhet här.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

MindTBWA

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.