Kampanj
Netflix kritiseras för Clark Olofsson-statyn – lägger locket på
Publicerad: 9 maj 2022, 13:30
Statyn på Norrmalmstorg i Stockholm stod på plats från torsdag till lördag.
Foto: Maria Ludvigsson
Kritiker menar att Netflix guldstaty över Clark Olofsson på Normalmstorg i Stockholm glorifierar polismördare och brottslingar. Streamingbolaget vill dock inte svara på några frågor utan hänvisar till ”en anonym talesperson”.
I torsdags hade Netflix-serien ”Clark” om den ökände rånaren Clark Olofsson premiär. Ett av tilltagen bolaget använt för att marknadsföra serien är resningen av en Clark Olofsson-staty mitt på Norrmalmstorg i Stockholm, platsen han är mest sammankopplad med. Guldstatyn visar Olofsson med solglasögon, halsband och med armarna utsträckta. På plaketten på statyns fot står:
”Rikshjälte monument.
Tillägnad mig själv C.O för heroiska insatser på Kreditbanken augusti 1973. På uppdrag av självaste Olof Palme stegade jag, Clark Olofsson, rakryggad och orädd över torget och in på Kreditbanken för att rädda Sverige från det kaos som bankrånaren Janne Olsson hade skapat. Hela världen höll andan medan jag fixade biffen och löste Sveriges genom tiderna största gisslandrama. Lugnt och fint. Gisslan, svenska folket, polisen, hela jävla Sverige älskade mig.”
Vad Netflix refererar till är Norrmalmstorgsdramat 1973 där bankrånaren Janne Olsson krävde att Clark Olofsson, som vid tiden satt inspärrad, skulle föras till banken där rånet pågick. Olofsson, som spenderade sex dygn inne på banken, har hela tiden hävdat att han agerade för att rädda gisslan och han frikändes också av Svea hovrätt.
Under helgen fick Netflix marknadsföringstilltag kraftig kritik av Svenska dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson. I en ledare skriver hon att statyn inte bara marknadsför den nya serien, utan även rån och polismord.
”Med attacker mot polis och upploppsliknande scener på torgen i utsatta områden i färskt minne blir guldgossen på torget mitt i city en grotesk påminnelse om hur brottslighet idylliseras och brottslingar idoliseras. Den symboliserar också det kluvna Stockholm, där innerstans flanörer möter rånaren som kult och estetik medan ortens medborgare känner rånaren som hotet mot liv och egendom.”
Under sitt liv har Clark Olofsson totalt dömts till 47 år i fängelse. Händelsen Maria Ludvigsson refererar till är mordet på polisen Ragnar Sandahl som rånaren Gunnar Norgren sköt ihjäl med Olofsson som medbrottsling. Norgren dömdes till tolv års fängelse medan Olofsson klarade sig med åtta. När polisen försökte gripa Olofsson sköt han en av dem i axeln.
Resumé har under dagen sökt Malin Cumzelius, kommunikationsansvarig för Netflix i Norden, för en intervju. Streamingbolaget vill dock inte svara på några frågor, i stället hänvisar pr-manager Rebecka Källquist till ett citat ”som kan tillskrivas en talesperson på Netflix”:
”Kampanjen försöker, precis som dramaserien, att illustrera karaktären Clarks sätt att se på sig själv och skildra den tidsanda som skapade fenomenet Clark. Statyn på Norrmalmstorg var en del av kampanjen och stod rest från torsdag till lördag.”
Redan 2017 ställde sig Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar den retoriska frågan om det verkligen vore en bra idé att resa en staty över Olofsson på Norrmalmstorg.