onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Ny stödlinje uppmärksammar matchfixning

Publicerad: 20 april 2023, 09:32

Elitfotboll Dam och hållbarhetspartnern Pulsen Group lanserar ”Sveriges onödigaste stödlinje” i syfte att motverka matchfixning inom fotbollen.

Ämnen i artikeln:

KampanjPR-kampanjReklamkampanj

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


Problemet med uppgjorda matcher är uppmärksammat i fotbollsvärlden, så också i Sverige. Men hittills har inga fall av matchfixning rapporterats inom svensk damfotboll. I satsningen ”Sveriges onödigaste stödlinje” uppmärksammas arbetet mot spelfusk med ny sajt och en stödtelefon för den som utsätts för påtryckningar.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

– ”Sveriges onödigaste stödlinje” är ett namn med glimten i ögat, men med en allvarlig underton. I svensk damfotboll finns det än så länge inga rapporter om uppgjorda matcher. Men det råder samtidigt stor okunskap hos många om hur matchfixning kan gå till. Vi vill agera förebyggande, både med utbildning och genom att skapa opinion, så att stödtelefonen förhoppningsvis blir lika onödig i framtiden som idag, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, EFD i ett pressmeddelande.

Initiativet är en del av EFD:s långsiktiga hållbarhetsarbete mot antikorruption. Bakom idén står fleråriga hållbarhetspartnern Pulsen Group, som tidigare bland annat stöttat i EFD:s strategiarbete och i framtagningen ett långsiktigt manifest för svensk damfotboll, med namnet ”Mer än 90 minuter”.

Genom sajten www.matchfixning.com visar EFD exempel på hur matchfixning kan gå till, hur de globala kriminella nätverken tjänar pengar på det och vilka förödande konsekvenser uppgjorda matcher kan få både för spelarna, klubbarna och för idrotten i stort. Här finns också råd till den som är utsatt för påtryckningar, eller misstänker att någon i laget är det samt länkar till de whistleblowerfunktioner som redan idag finns framtagna samt ett telefonnummer dit spelare eller andra kan höra av sig om man är drabbad eller har frågor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev