Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Nytt typsnitt ska rikta uppmärksamhet mot onlinemobbning

Publicerad: 27 augusti 2020, 11:50

”The polite type” ersätter eller suddar ut svordomar och okvädningsord på nätet.


Mobbningen, särskilt bland unga, har sedan länge digitaliserats och flyttats från skolgården till sociala medier. Enligt en ny undersökning från UNESCO sker numera en tredjedel av all mobbning i digitala miljöer. Genom ett nytt typsnitt som genom maskininlärning lärt sig känna igen vanliga okvädningsord vill TietoEVRY försöka ge ytterligare uppmärksamhet till problemet. Typsnittet, ”The polite type”, suddar antingen ut orden eller ersätter dem med andra.

– The polite type ligger i linje med vårt mål om att skapa en säker och jämställd miljö genom digitala lösningar, säger Kia Haring, global head of communication and sustainability, på TietoEVRY.

Inledningsvis har typsnittet lärt sig cirka 2000 engelska ord som det på något sätt skriver om. ”The polite type”, som tagits fram med hjälp av finska tonåringar och TBWA/Helsinki, kan laddas ned och installeras på alla datorer.

– Vi ville ta fram ett verktyg som påminner människor om att respekt och hövlighet borde vara standardvalet både on- och offline. Nätmobbning är ett globalt problem och det krävs ett enormt mod från vår kund att öppna denna Pandoras ask. Typsnittet är långtifrån färdigt och det kommer inte ensamt att lösa problemet, men det är en början, säger Mikko Pietilä, executive creative director på TBWA/Helsinki.

Du kan ladda ned typsnittet ”The polite type” här!

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.