Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Oatly ger känga till Arla: ”Förvillar”

Publicerad: 7 juli 2020, 13:18

Arlas kampanj ”Netto noll klimatavtryck” har redan anmälts över 140 gånger till Konsumentverket, och resulterat i tre skrivelser från myndigheten. Nu stämmer konkurrenten Oatly in i kören, med en annons som skrattar åt uttrycket.

Ämnen i artikeln:

OatlyArla

Julia V. Caesar

julia.v.caesar@resume.se


Med parollen ”Netto noll klimatavtryck” vill mejerijätten Arla berätta att de klimatkompenserar alla produkter i serien. 

Det har dock inte visat sig vara en självklar tolkning av uttrycket, då över 140 anmälningar av kampanjen där påståendet förekommit har inkommit till Konsumentverket. Myndigheten har sedan dess bett om bevis för påståendet, något som Arla nyligen inkommit med. 

Men det är inte bara privatpersoner och Konsumentverket som reagerat på orden. 

Nu lanserar Oatly en annons, där de driver med Arlas påstående. Den har bland annat synts i Dagens Nyheter, där havredryckstillverkaren sågar användandet av ”Netto noll klimatavtryck”. 

”Det låter förstås fint, men det innebär knappast att produkten är bra för klimatet. Utsläppen finns ju kvar. Dessutom: Om du kompenserar ett utsläpp i dag genom att plantera träd, så har du kanske (om träden inte dör eller huggs ner) kompenserat klart om en sisådär 30 år. Rimligt?”, skriver Oatly bland annat i annonsen. 

Oatly uppmanar sedan företag att börja skriva ut produkternas klimatavtryck på förpackningen, något de själva gör. 

”Ord som förvillar behöver ersättas med siffror som förpliktigar”, står i annonsen. 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev