fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Peab vill utmana byggbranschen i ny kampanj: ”Krossa förlegade könsroller!”

Publicerad: 13 februari 2023, 11:00

Kampanjen från Peab är rikstäckande och går ut på att locka fler kvinnor till byggbranschen.

Peab tycker att jämställdhetsarbetet i byggbranschen går långsamt och lanserar nu en kampanj för ett nytt kvinnligt lärlingsprogram: Byggåret.

Ämnen i artikeln:

PeabKampanjLe BureauJämställdhet

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


”Fortsätter det så här kommer vi aldrig få en jämställd byggbransch”, konstaterar Peab i ny kampanj som signeras Le Bureau. Peab vill förändra bilden av branschen och få fler kvinnor att testa hantverksyrket genom ett betalt prova-på-år.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Undersökningar visar att ungdomar i dag har begränsad kunskap om bygg- och anläggningsbranschen. De upplever att yrkesutbildningarna är begränsande vad gäller framtidsmöjligheter och dessutom finns tydliga fördomar i samhället som talar om vad tjejer respektive killar kan och förväntas göra. Det vill Peab förändra genom Byggåret.

– Fortsätter det så här kommer vi aldrig få en jämställd byggbransch. Med kampanjen vill vi visa att vi tar ställning. Vi vill få till en verklig förändring. Vi vill skapa debatt kring de strukturer som begränsar oss som människor att göra fria val och locka fler kvinnor till vår bransch, säger Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör på Peab.

Kampanjen som riktar sig till unga kvinnor kommer bland annat att gå i sociala medier, på playkanaler och bio. Huvuddelen är en reklamfilm där män och kvinnor på ett bygge tillsammans river den bokstavliga muren av förlegade könsnormer som står framför dem.

– Det här är ett lika svårt som roligt uppdrag att jobba med. Att lösa jämställdhetsfrågan är ingen uppgift som låter sig lösas enbart med reklam. Det är också därför som vi är vi extra stolta över att vi tillsammans med Peab tagit fram idén med Byggåret, som är själva kärnan. Vi tror att Byggåret långsiktigt har potentialen att bidra till en faktisk förändring, säger Josephine Wallin Ankarstrand, cd på Le Bureau.

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår där tjejer kan testa hur det är att vara hantverkare på ett bygge. Programmet sträcker sig från Kiruna i norr till Malmö i söder och kommer att finnas tillgängligt på orter där behovet av ny arbetskraft är som störst. Peab hoppas på så sätt att det också kan öka möjligheten att få jobb och utvecklas på orten framöver. Konkret innebär det över 50 lärlingsplatser på omkring 17 orter i landet. Antagningen till Byggåret öppnar 13 februari och pågår till mitten av april. Därefter startar utbildning för Byggåret i september 2023.

Arbetsgrupp

Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör, Peab.

Maria Wilund, PR-chef, Peab.

Carina Nilsson, projektledare Peab.

Frida Nordström, projektledare Peab.

Josephine Wallin Ankarstrand, CD och AD, Le Bureau.

 

Augusta Ahlberg, junior ad, Le Bureau.

Marie Carlsson, produktionsledare, Le Bureau.

Åsa Candle, produktionsledare, Le Bureau.

Claes Kjellström, strateg, Le Bureau.

Hjalmar Delehag, copywriter, Le Bureau.

Gustaf Sehlstedt, projektledare, Le Bureau.

Viktor Blomdahl regissör, frilans.

Ylva Axell, producent, frilans.

Åsa Schmidt, HowCom

Silvia Barklund, HowCom

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev