lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Polarbröd firar 50: Gör upprop för smörgåstårtan som svensk nationalrätt

Publicerad: 13 september 2022, 09:19

Polarbröd firar 50 år med en kampanj som ska göra smörgåstårtan till nationalrätt. Foto: Roland Persson

Trots att Sverige har ett flertal populära maträtter finns ingen officiell nationalrätt. Nu sjösätter Polarbröd en ny kampanj där man samlar in de bästa recepten på smörgåstårta och uppmanar människor att skriva under en namninsamling för att göra smörgåstårtan till Sveriges nya nationalrätt.

Ämnen i artikeln:

KampanjPR-kampanjReklamkampanj

SE


Richard Tellström är matkritiker, docent i måltidskunskap samt expert på matkultur och måltidshistoria. Han menar att det finns mycket som talar för att just smörgåstårtan skulle vara en passande nationalrätt för Sverige.

– Smörgåstårtan är verkligen en svensk nationalrätt. Passar perfekt när man vill uppmärksamma familje- och släkthögtider. Den kan fyllas med i princip vad som helst och kan därför med lätthet korsa sig med andra matkulturer. Dessutom går den utmärkt att göra vegetarisk/vegansk och på så sätt anpassas efter de flesta preferenser och dieter, säger Richard Tellström i ett pressmeddelande.

Smörgåstårtan är sprungen ur den vanliga öppna smörgåsen men blev efter genombrottet på 1940-talet en egen måltid, som sedan dess varit vanlig som efterrätt. Den har överlevt flera lågkonjunkturer tack vare att den exklusiva och iögonfallande garneringen ligger på utsidan samtidigt som insidan kunnat göras sparsam med det billigare brödet.

– För oss är smörgåstårtan den perfekta nationalrätten eftersom den har en rik historia, kan innehålla nästan vad som helst och förändras i takt med tiden. På så sätt är den alltid relevant och hänger med i mattrender och kan på ett naturligt sätt influeras av andra matkulturer. Vi ser fram emot att ta del av alla härliga recept på denna tidlösa klassiker, säger Jenny Jeppsson, Marketing Area Manager Polarbröd.

Kampanjen görs i samband med att Polarbröd fyller 50 år och på hemsidan kan man ladda upp sitt eget favoritrecept och skriva under uppropet.

Kampanjen är framtagen tillsammans med Perfect Fools, och att lyfta upp just smörgåstårtan kändes givet när arbetsgruppen insåg att Sverige faktiskt inte har någon officiell nationalrätt. 

– Smörgåstårtan är festlig och passande ett jubileum. Samtidigt är den faktiskt perfekt som nationalrätt eftersom den kan innehålla vilken rätt som helst.  Gillar du köttbullar och potatismos, lägg dem mellan några bröd då. En smörgåstårta diskriminerar ingen, den representerar alla och kan vara både enkel och svår att laga. Du sätter ribban helt själv. Att den inte redan är nationalrätt är en mindre skandal, säger Desiré Engström på Perfect Fools.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev