Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Preem släpper ny hållbarhetskampanj – uppmanar till sänkt fart i sommar

Publicerad: 22 juni 2021, 08:03

Preem uppmanar bilister att sänka farten med 10 km/tim i sommar för att därigenom minska utsläppen med 10 procent. Det baserat på en ny uträkning från drivmedelsbolaget.


Ämnen i artikeln:

PreemHållbarhetKampanj

Enligt en uträkning från Preem, baserat på data från Trafikverket, skulle utsläppen kunna minska med 115 000 ton CO2 under perioden juni-augusti, om alla bilförare sänker farten med 10 km/tim. Det motsvarar utsläpp från över 76 000 bilar under ett år, räknat på en körsträcka om 1 200 mil. 

Med det som bakgrund släpper Preem en hållbarhetskampanj där budskapet till bilisterna är att sänka farten i sommar för klimatets skull. 

– Människor vill göra medvetna val för att minska sin klimatpåverkan, samtidigt som många brottas med hur det ska ske rent praktiskt. Att sänka hastigheten med 10 km/tim på vägarna är något alla kan göra. Det är en enkel handling som är bra för klimatet och bra för trafiksäkerheten, säger berättar Ludwig Kollberg, kommunikationschef på Preem, i ett pressmeddelande. 

Kampanjen lanseras i mitten av juni och kommer att rulla hela sommaren. Kunder och bilister kommer att möta budskapet på Preems stationer, i sociala kanaler och längs med vägen. Preem lyfter fram att undersökningar visar på att bilsemester toppar svenskarnas semesterplaner, vilket man menar gör den här frågan extra angelägen. 

Kampanjkonceptet är framtaget av Spotlight PR. 

LÄS MER: Mitt i mediestormen – så har Preems varumärke utvecklats 

I september förra året drog Preem tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet Preemraff i Lysekil. Beslutet föregicks av en period av stor medieuppståndelse och stark kritik från miljörörelsen mot Preems ansökan. 2019 tilldelades Preem till exempel Greenwashingpriset från Jordens vänner. 

Enligt Preem själva hade dock beslutet om att dra tillbaka ansökan om utbyggnad av raffinaderiet ingenting med kritiken att göra, utan gjordes på rent kommersiella grunder. 

Så har Preem räknat:

Beräkningarna bygger på en undersökning från Kantar Sifo om hastighetsefterlevnad och förväntad körsträcka på landsväg/motorväg under perioden juni till augusti. 53 procent svarar att de håller högre marschfart än tillåten hastighetsgräns. Överfört på hela befolkningen estimeras körsträckan till cirka 485 miljoner mil. Enligt Trafikverket kan en personbil som kör i över 70 km/tim minska sina CO2-utsläpp med cirka 10 procent om farten sänks med 10 km/tim. Med hänsyn till vad en genomsnittlig fossildriven bil släpper ut innebär det att utsläppen under perioden skulle kunna minska med cirka 61 000 ton CO2, om de som överträder hastighetsgränserna sänker farten med 10 km/tim. Om alla sänker farten med 10 km/tim skulle utsläppen kunna minska med cirka 115 000 ton CO2. Det motsvarar utsläpp från cirka 76 000 bilar under ett år, räknat på en körsträcka om 1 200 mil.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

PreemHållbarhetKampanj

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.