Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Pressbyrån lyfter fram journalisternas hotbild i årets kampanj för Pressfrihetens Dag

Publicerad: 3 maj 2021, 13:08

Pressbyrån och Reportrar Utan Gränser lyfter det ökade hatet mot svenska journalister tillsammans med Åkestam Holst.


Ämnen i artikeln:

PressbyrånExpressenReportrar utan gränserÅkestam Holst

Sedan flera år har Pressbyrån med hjälp av Åkestam Holst uppmärksammat en av demokratins grundpelare, det fria ordet. I året 2021 års kampanj, som görs i samarbete med Expressen och Reportrar Utan Gränser, går man ut under den gemensamma  parollen ”Sanningen har ett pris”. Kampanjen tar utgångspunkt i situationen för pressfriheten här i Sverige och det ökande hatet och hoten mot journalister.  

– Allt fler journalister hotas i sitt arbete. Och det handlar i många fall om grova hot. De senaste tre åren uppskattas cirka 3290 journalister ha utsatts för hot. Hela 39 procent av alla verksamma journalister uppges undvika att bevaka vissa ämnen eller personer på grund av risken att utsättas för hat eller hot*. Det är en allvarlig utveckling som behöver belysas och pratas om - och det hoppas vi göra med det här initiativet, säger Filip Laurent copywriter på Åkestam Holst NoA i en kommentar.  

Måndagens Expressen ägnar en stor del av utrymmet åt denna fråga. I ett reportage berättar Expressen-journalister om hot eller hatiska meddelanden som de har tagit emot. Detta exponeras också på alla Expressens löpsedlar samt i tidningens digitala kanaler samt i uppslag med Expressen och Pressbyrån som gemensamma avsändare.

– Hoten och hatet mot journalister som brer ut sig är i ett hot mot det fria ordet och i förlängningen mot demokratin.  Därför står vi upp och stöttar den opartiskt granskande journalistiken, kommenterar Johan Grönberg, kommunikationschef på Pressbyrån. 

Dagen till ära sänker dessutom Pressbyrån priset med 50 procent på all press och skänker dessutom delar av intäkterna till Reportrar utan Gränsers arbete för fri och oberoende press runt om i världen.

Arbetsgruppen består av Pressbyrån, Åkestam Holst NoA, Expressen, Reportrar utan Gränser och BKRY NoA. 

 

*Enligt en omfattande studie vid Lunds universitet och Halmstads högskola, där enkät skickats ut till 10 000 medlemmar i Svenska Journalistförbundet. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.