måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Pressbyrån och Reportrar utan gränser återskapar Dawit Isaaks röst med hjälp av AI

Publicerad: 3 maj 2023, 08:02

Dawit Isaak har suttit fängslad i snart 22 år.

Foto: Pressbild

I samband med Pressfrihetens dag lanserar Pressbyrån och Reportrar utan gränser en kampanj där man med hjälp av AI-teknik tillfälligt återskapat den fängslade journalisten Dawit Isaaks röst. Bakom kampanjen ligger Åkestam Holst.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserPressbyrånExpressenÅkestam HolstNorth KingdomJournalistikReklam

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Med hjälp av ChatGPT-4 har Pressbyrån tillsammans med Reportrar utan gränser återskapat den svensk-eritreanske Dawit Isaaks journalistiska röst i en artikel som lyfter vikten av pressfrihet. Ett samarbete med dagstidningen Expressen har dessutom möjliggjort redaktionell publicering av artikeln i både digitala och pappersutgåvan av tidningen den 3 maj.

– Användningen av AI kändes som ett högst aktuellt och spännande sätt att sätta fokus på denna mycket viktiga fråga. Samtidigt har vi varit väldigt måna om att involvera Dawit Isaaks familj som givit sin tillåtelse till projektet, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Pressbyrån och Reitan Convenience Sweden, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Pressbyrån och Åkestam Holst kampanjar för pressfrihet

Artikeln bygger på uppemot 36 000 ord signerade Dawit Isaak i form av tidigare publicerade samt censurerade artiklar. Med hjälp av Reportrar utan gränser har materialet kunnat inhämtas och matas in i AI-verktyget. Med instruktionen att skriva med samma tonalitet, stilistiska språk och egenskaper som kan återfinnas i de artiklarna som präglar Dawit Isaaks journalistiska arbete har texten arbetats fram och kontinuerligt stämts av med Dawit Isaaks familj, samt journalister som är välbekanta med hans texter och arbete.

Erik Halkjaer, ordförande på Reportrar utan gränser, kommenterar:

– Det finns mycket att säga om AI och stora utmaningar med det vad det gäller till exempel pressfrihet, men att på det här viset göra det möjligt att lyfta fram en röst från en journalist som suttit fängslad med munkavel i snart 22 år känns ändå stort. Ingen annan journalist i världen har suttit fängslad lika länge, men i dag hör vi ändå hans röst.

Utöver den redaktionella publiceringen i Expressen så syns kampanjen även i print, på utomhustavlor, i sociala medier samt på detfriaordet.nu.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Pressbyrån/Reitan Convenience Sweden:
Marknadschef: Lennart Schultz
Campaign Manager: Adrienne Heurlin
Content Manager: Gabriella Matheny
PR: Harris Lukeman


Reportrar utan gränser:
Ordförande: Erik Halkjaer
Verksamhetsledare: Katarina Carlsson


Åkestam Holst Noa:
Art Director: Caroline Andersson
Copywriter: Stephanie Moradi
Creative Director: Joakim Khoury

Creative Designer: Sara Bellafesta
Projektledare: Natalie Pehar N’Doye
Projektledare: Lisa Voltaire
Produktionsledare: Bella Lagerquist
Planner: Patrik Lundberg
Web Developer: Kalle Peterz
Motion Designer: Eskil Lundberg, Nisse Axman
PR: Gabriel Francke Rodau


North Kingdom Noa:
Technical Director: Peder Fjällström


Mediepartner: Expressen
Mediebyrå: Carat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev