Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Rädda Barnen gör konstinstallation om flickor på flykt tillsammans med B-Reel

Publicerad: 17 juni 2021, 08:01

Utställningen ”Girls on the move – the unheard stories” öppnar på Fotografiska i Stockholm den 24 juni.

I en ny konstinstallation på Fotografiska i Stockholm sätter Rädda Barnen med hjälp av B-Reel ljuset på glömda flickor på flykt.


Ämnen i artikeln:

B-ReelRädda BarnenFotografiskaKampanj

Den 20 juni är World Refugee Day och den 24 juni öppnar utställningen ”Girls on the move – the unheard stories” på Fotografiska i Stockholm. Verket bygger på omfattande vittnesmål insamlade av Rädda Barnen i olika världsdelar, och ger röst åt de omkring 20 miljoner flickor som just nu befinner sig på flykt runtom i världen. 

Genom flera sinnen får besökaren ta del av flickors berättelser – om flykten från krig, våld och otrygghet, riskerna och utsattheten längs vägen, och drömmarna om att starta ett nytt liv. Några är på flykt med sin familj medan andra har gett sig av ensamma. 

Installationen är skapad av B-Reel i nära samarbete med Rädda Barnen och Fotografiska.

– Installationen är en projicerad 270-gradersupplevelse där besökaren sakta får se en miljö växa fram, framkallad av flickornas vittnesmål. Deras röster omvandlas till 20 miljoner pixlar, en för varje flicka som i dag befinner sig på flykt. Tillsammans bildar de en hårsalong i en kåkstad i södra Afrika, en symbol för något tillfälligt men ändå stadigt, i en värld i gungning. En plats fylld av berättelser i transit, av flickor som förhoppningsvis är på väg mot något bättre, säger Lars Bjurman, director of innovation på B-Reel, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Svenska artister hjälper Rädda Barnen att sprida budskap om psykisk hälsa 

 Paola Castro-Neiderstam, tematisk expert på Rädda Barnen, kommenterar:

– De flickor som vi möter i vår verksamhet har ofta genomlevt både svåra och farliga händelser på sin väg mot säkerhet och ett tryggare liv. Flickorna är modiga, starka och motståndskraftiga, och med rätt förutsättningar ökar deras möjlighet att uppnå det trygga liv som de har rätt till. Men vuxna behöver lyssna på vad de har att säga och deras situation behöver blir tagen i beaktande i de politiska beslut som rör dem. 

”Girls on the move – the unheard stories” visas från den 24 juni på Fotografiska i Stockholm och är en del av initiativet Fotografiska For Life. Utställningens innehåll aktiveras även i en sociala medier-kampanj och en podd av Rädda Barnen. 

Foto: John Andreas Godwin

Arbetsgrupp

Kund: Rädda Barnen

Oskar Kollberg, projektledare

Suzanne Strandfast, sektionschef Kommunikation

Paola Castro Neiderstam, tematisk expert 

Sara Granath, tematisk expert

 

Byrå: B-Reel

Andreas Godwin

Petter Westlund

Lars Bjurman

Lisa Nyberg 

Andrea Dahlbäck

Maja Beckman

Ewa Staël von Holstein

 

Fotografiska:

Lisa Hydén, utställningsproducent 

Katinka Hollenberg, partneransvarig 

 

Ljudinspelningar & slutmix: Soundtelling

Musik: Uno Helmersson

 

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.