Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Reportrar utan gränser i global kampanj mot vinter-OS i Kina

Publicerad: 3 februari 2022, 11:00

Inför invigningen av vinter-OS i Kina lanserar Reportrar utan gränser en internationell kampanj för att sätta ljuset på det förtryck som pågår i Kina, genom att kapa reklamslogans från IOK:s största sponsorer.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserAirBnBProcter & GambleVisaSamsung

Imorgon går invigningsceremonin av vinter-OS i Kina av stapeln, och inför detta går Reportrar utan gränser, RSF, ut i en internationell kampanj om Kinas begränsade press- och yttrandefrihet. Kampanjen kapar såväl logga som slogan från huvudsponsorerna av IOK och påminner om verkligheten för journalister i Kina.

Airbnb, som sponsrar IOK med 500 miljoner dollar och är en huvudpartner fram till 2028, har en slogan som lyder ”Belong everywhere”. I kampanjen omvandlas detta till ”In China, journalists do not just belong everywhere but in jail”. 

– De företag som bidrar till finansieringen av vinter-OS kan inte avsäga sig ansvaret för hur spelen kommer utnyttjas av den kinesiska regimen. Vi uppmanar företagen att inte bli medlöpare i regimens propaganda och dölja de övergrepp på yttrandefriheten som pågår i Kina, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Enligt ett pressmeddelande från RSF är klyftan mellan sponsorerna och verkligheten i Kina, där journalister förtrycks. 

I december publicerade RSF en rapport om den kinesiska regimens förtryck mot journalister, bristen på fri information och den begränsade pressfriheten i landet. Kina ligger på plats 177 av 180 i RSF:s globala pressfrihetsindex 2021. Nordkorea har plats 180.

Enligt RSF:s årsrapport sitter flest journalister i världen fängslade i Kina, minst 127 stycken.

Bild 1/7  

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.