Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Reportrar utan gränser riktar ljuset på UD i ny kampanj

Publicerad: 23 september 2021, 12:58

Bild 1/2  

Foto: Reportrar utan gränser/Åkestam Holst

Under 20 år har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan att Sverige lyckats få honom släppt. Nu får Sveriges tysta diplomati en känga i en ny kampanj. ”En påminnelse till folket i allmänhet och regeringen i synnerhet”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakÅkestam HolstReportrar utan gränserKampanj

Med citat om ihärdigt arbete utan att kunna visa upp några resultat för att få den fängslade journalisten Dawit Isaak fri riktar Reportrar utan gränser kritik mot UD och Sveriges utrikesministrar de senaste 20 åren. 

”En dyster påminnelse till utrikesminister Ann Linde och regeringen om att det kan vara dags att byta taktik.” 

Så avslutas den printannons som gått i flera stora tidningar under dagen. 

LÄS MER: Annonser som gör Trump till pressfotograf ger guld till Åkestam Holst 

– Vi vill inte bara uppmärksamma folk på att Dawit suttit 20 år i fängelse, utan också att regeringens tysta diplomati inte tycks funka. Det har Åkestam Holst i dessa annonser lyckats förmedla, säger Erik Halkjaer, Ordförande Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

”Borde byta taktik”

Kampanjen har gjorts tillsammans med den långvariga samarbetspartnern Åkestam Holst. I annonserna har man satt ihop olika citat från de nio senaste utrikesministrarna, som ansvarat för ärendet under de 20 år som Dawit Isaak suttit i fängelse, till ett och samma citat.

– Idén grundade sig i att det inte skulle spela någon roll om man satte ihop citaten, eftersom exakt samma stora ord upprepats under tjugo år. Om inte det är bevis nog för att man borde byta taktik så vet vi inte, kommenterar Linnéa Amundson och Petter Nylind, Copywriters på Åkestam Holst NoA.

LÄS MER: Reportrar utan gränser släpper känsloladdad film – lyfter betydelsen av oberoende journalistik

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.