Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Reportrar utan gränser släpper känsloladdad film – lyfter betydelsen av oberoende journalistik

Publicerad: 14 december 2020, 10:58

Reportrar Utan Gränser lanserar kampanjen #FightforFacts tillsammans med franska BETC.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserBETC

Organisationen Reportrar Utan Gränsen har med sin kommunikation (tillsammans med Åkestam Holst) genom åren uppmärksammats flera gånger för hur de dramatiserat hur viktig journalistik är för att förstå vad som sker omkring oss och uppmana till handling.

Nu lanserar Reportrar utan gränser en ny internationell kampanjvideo på samma tema. Kampanjen har tagits fram av franska BETC och sprids med hashtaggen #FightforFacts.

Videon ska väcka tanken att missförhållanden som människorättsövergrepp, hälsovårdskriser, migranters utmaningar och diskriminering av kvinnor – försvinner utan oberoende journalister som kan rapportera fakta. Utan rapporteringen blir det svårt att skapa sig en tillräckligt god uppfattning om sakernas tillstånd för att sedan kunna göra något åt orättvisorna.

Reportrar utan gränsers film visar flera scener som påminner om verkliga nyhetshändelser, men i långsam takt tynar den centrala delen av händelsen bort och visar ytliga scener utan egentlig mening.

– I tider då journalistik kritiseras från alla håll, populism vinner mark, våld mot journalister ökar och trovärdig information försvinner i bruset på social medier, vill vi göra folk medvetna om, eller påminna om, att ingen av de stora utmaningar som mänskligheten stå inför kan lösas utan fri och oberoende journalistik, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige) i en kommentar. 

Filmen är framtagen av den franska reklambyrån BETC och finansieras av den franska biståndsmyndigheten AFD. Den kommer att synas i tv-kanaler, i sociala medier och på flera webbsajter världen över. Den har översatts till tio olika språk: engelska, franska, spanska, portugisiska, tyska, svenska, finska, ryska, turkiska och kinesiska.

Budskapet är #FightforFacts och stöd Reportrar utan gränsers arbete.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserBETC

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.