Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

RFSU och Funktionsrätt Sverige lyfter sexet som aldrig får synas i ny kampanj

Publicerad: 26 oktober 2022, 12:52

Idag startar RFSU och Funtionsrätt Sveriges kampanj ”Lusten ser inga hinder”. Genom att lyfta fram autentiska berättelser om lust och sex och hos personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom vill man bredda synen på hur och vem som kan njuta. Kampanjen är framtagen i samarbete med M&C Saatchi.

Ämnen i artikeln:

NyheterKampanjRFSU

Stina Eriksson

s.eriksson.resume@resume.se


RFSU och Funktionsrätt Sverige har gjort en kartläggning tillsammans med IPSOS, där över 2000 personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom svarat. Rapporten visar att avsexualiseringen av målgruppen är utbredd vilket hindrar många från att få tillgång till sina sexuella och reproduktiva rättigheter.

– Vi vill bryta den avsexualisering och det osynliggörande som många med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom drabbas av. Det är en rättighet att bli sedd som en människa med en sexualitet, en vilja och behov av att få utforska den sexualiteten samt att få leva öppet med sin sexuella identitet, säger Hanna Öfors, projektledare på Funktionsrätt Sverige.

Projektet ”Min sexualitet – min rätt” vill uppmärksamma situationen för personer med en funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom.

– Tänk om folk trodde att sex eller njutning inte var något för dig. Så är det för många med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Vi vill krossa den fördomen genom att visa verkligheten precis som den är. Genom att visa att alla är precis lika vackra, kåta och sexiga, säger Lena Levin, projektledare på RFSU.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Om projektet

Under tre år arbetar RFSU och Funktionsrätt Sverige tillsammans i projektet ”Min sexualitet - Min Rätt” för att stärka sexuella och reproduktiva rättigheter för personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom i Sverige. Man tittar specifikt på hur personerna mår och tänker kring sex, sexualitet och hälsa. Projektet ska sprida kunskap om den sexuella hälsan hos personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom samt ge målgrupperna verktyg för att skapa förändring. Samarbetet är ett projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev