Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

RO fäller reklamfilm från Apotek hjärtat – anses vara diskriminerande mot äldre

Publicerad: 9 mars 2020, 12:42

I reklamfilmen behöver en äldre man hjälp med att beställa apoteksvaror över nätet. Sättet det porträtteras på anses dock vara diskriminerande mot äldre och nedvärdera deras digitala förmågor.

Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatReklamombudsmannen

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller Apotek hjärtats reklamfilm ”Router”, framtagen av Åkestam Holst, då den anses vara diskriminerande mot äldre. I reklamfilmen visas en äldre man som försöker beställa apoteksvaror på internet men som misslyckas och behöver få hjälp från sin dotter. Under reklamfilmen säger en voiceover ”Det finns många skäl att hämta ut recept och handla på Apotekhjärtat.se. Som att du kan beställa medicin åt dina nära och kära”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Enligt Reklamombudsmannens opinionsnämnd porträtterar Apotek hjärtat äldre som att de saknar förmågan att använda datorer och därmed ger en nedvärderande bild av äldres digitala kunnande.

Apotek hjärtat menar i sin tur att de ville berätta om att anhöriga kan hjälpa sina äldre släktingar med beställningar på nätet, något de menar blir allt vanligare.

… Vi tar givetvis till oss av kritiken och vi har tagit bort filmen. Syftet med filmen vara att informera om möjligheten att med hjälp av fullmakt kunna hjälpa närstående att beställa hem receptbelagda läkemedel. Det har aldrig varit vår avsikt att någon ska bli illa berörd och vi beklagar om någon tagit illa vid sig, säger Fredrik Kullberg, marknads- och kommunikationschef Apotek Hjärtat, om fällningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev