Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Röda Korsets drag under Black Week – dubblerar priserna

Publicerad: 22 november 2021, 09:30

För att ta spjärn mot den rea-bonanza som präglar Black Week väljer Röda Korset att lansera en prisstrategi som rimmar med hållbarhetsmålen. I veckan blir produkterna i gåvoshoppen 100 procent dyrare.


Ämnen i artikeln:

Röda Korset

År 2050 beräknas dubbelt så många människor behöva nödhjälp för att klara sig från väderkatastrofer och extremväder som torka, stormar och översvämningar.

Röda Korset vill erbjuda ett hållbart alternativ till den konsumtionshet som råder under Black Week. Välgörenhetsorganisationen dubblerar därför priserna i gåvoshoppen under hela veckan.

I ett pressmeddelande skriver Röda Korset att överkonsumtionen leder till skogsskövling, vattenföroreningar, plastfyllda hav samt att växthuseffekten förvärras. ”Extremvädret resulterar både i stort mänskligt lidande och stora ekonomiska förluster”.

– I år gör vi vår egen version av Black Week där vi dubblar priserna för att uppmärksamma att allt fler människor drabbas av väderrelaterade kriser och katastrofer, vilka blir fler och värre på grund av klimatförändringarna. I all sin enkelhet kan kampanjen förklaras som ”köp en, betala för två – hjälp dubbelt så många, säger Per Westberg, insamlingschef på Svenska Röda Korset i ett pressmeddelande. 

Enligt studier från Röda Korsets Klimatcenter i Haag kommer 200 miljoner människor i världen behöva humanitärt stöd till följd av klimatkrisen år 2050. En fördubbling jämfört med 2021 då 108 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd till följd av sådana katastrofer.

Black Week och klimatkrisen

Under förra årets Black Week handlade svenskarna för ungefär 13,5 miljarder kronor. En siffra som skulle kunna räcka till mat för nästan 40 miljoner familjer i nöd eller sjuksköterskor nog för att vaccinera vartenda barn i världen mot till exempel polio och mässling.

Antalet extremväderhändelser har fyrdubblats sedan 1970-talet. Till år 2030 kan antalet drabbade öka med 50 procent jämfört med i dag. För att möta dagens behov skulle det internationella samfundet behöva bidra med 3,5 till 12 miljarder dollar per år. År 2030 väntas denna summa stiga till hela 20 miljarder dollar om året.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

Röda Korset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.