torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Så kritiserar organisationen GIL Göteborgs 400-årsjubileum

Publicerad: 3 juni 2021, 11:51

I Brunnsparken i Göteborg uppmanar organisationen GIL stadsplanerare att tänka om

400-årsjubileum för vad? Den frågan ställer sig Göteborgskooperativet för Independent Living och menar att sekler av otillgänglighet inte är någonting att fira. Med den nya kampanjen ”På CP-blodigt allvar” hoppas de på förändring.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs stadKampanjPR-kampanjReklamkampanj

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


2021 fyller Göteborg 400 år, något som uppmärksammas av Göteborgs stad med ett jubileumsfirande fredagen den 4:e juni. 

Men det är inte alla som tycker födelsedagen är någonting att hurra för. Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) menar att sekler av otillgänglighet inte är någonting att fira, och i Brunnsparken i Göteborg syns nu budskapet på utomhustavlor som uppmanar stadsplanerare att tänka om. Enligt GIL vänligt men bestämt signerade i ”äkta cp-blod”.

– När vi som barn bjuder till kalas är det en självklarhet – man bjuder hela klassen annars får det vara. Man skulle kunna tro att vuxna människor gjorde samma sak själva. Tyvärr verkar Göteborgs 400-årsjubileum bli det slutgiltiga beviset på att så inte är fallet, säger säger Anders Westgerd från Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) i ett pressmeddelande. 

GIL menar på att många av de platser som är symboliska för Göteborg och centrala för firandet, såsom jubileumsutställningen ”Göteborg berättar” på Gustaf Adolfs torg, är otillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Ingenstans i jubileumsprogrammet syns punkter som handlar om dessa frågor och det finns från staden inga tecken på en förändring i framtiden, menar GIL. Organisationen har även skrivit ett öppet brev till Göteborgs stad där de lyfter sin kritik. 

– Med den här kampanjen vill vi visa Göteborgs stad att vi också finns, och att vi har fått nog. Det är på blodigaste allvar för oss, fortsätter Anders Westgerd i pressmeddelandet. 

Kampanjen är framtagen med hjälp av reklambyrån Spöket. 

Göteborgs stad har i skrivande stund inte svarat på GIL:s kritik. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev