fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

SDHL lyfter fram det osynliga glastaket i ny kampanj – med glashjälm

Publicerad: 2 mars 2023, 13:34

”Glaskrossarna” är namnet på SDHL (Svenska Damhockeyligan) och Svenska Spels nya kampanj som tagits fram tillsammans med Pack Train. I kampanjen används en glashjälm som symbol för ett osynligt glastak för kvinnor i näringslivet och idrotten.

Ämnen i artikeln:

Svenska SpelPack TrainKampanjNyheter

VP

Vilma Pettersson

vilma.pettersson@resume.se


Med kampanjen vill SDHL uppmana fler kvinnor att söka till ledande positioner inom hockey. Allt började med en manifestation där alla lagkaptener i ligan gick ut på isen med glashjälmar. Sen startade SDHL en kostnadsfri utbildning som riktar sig till styrelser och valberedningar i idrottsrörelsen med fokus på mångfald. Utbildningen kommer att genomföras av stiftelsen Allbright den 20 mars.

I nästa steg av kampanjen publicerades ett öppet brev från Svenska Ishockeyförbundet, SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan, NDHL och Hockeyettan för att lyfta bristen på anläggningar i Sverige. I samband med det öppna brevet klev även högprofilerade herrspelare från SHL och Hockeyallsvenskan in på isen med glashjälmen för att visa sitt stöd till SDHL.

Det forskningsbaserade initiativet går hand i hand med Riksidrottsförbundets riktlinjer för jämställdhet och tar avstamp ur Svenska Ishockeyförbundets dam- och flicksatsning med sikte på 2030. 

Kampanjen som är en del av Svenska Spels sponsorskap har uppmärksammats i dags- och kvällspress, lokalpress, i C Mores och SVT:s sändningar, i TV4:s nyhetssändningar samt i TV4 Nyhetsmorgon. ”Glaskrossarna” har också väckt starka reaktioner på sociala medier med både hyllningar och sågningar.

– Majoriteten av kommentarerna på sociala medier är positiva och konstruktiva. Men det förekommer kommentarer från exempelvis ”Thai-Leffe” som handlar om att damerna borde spela med transparenta matchställ i stället. Men det bevisar bara att initiativet behövs mer än någonsin och att det behövs fler möjliggörare likt Svenska Spel så att ligan kan fortsätta driva frågan, säger Joel Pallvik, senior rådgivare Pack Train.

Arbetsgrupp

Pack Train

Joel Pallvik, senior rådgivare och kreatör

Anna Dahlberg, pr-rådgivare och projektledare

 

SDHL

Angelica Lindeberg, kommersiell chef

Gustaf Walli Walterholm, marknadskommunikatör

Oscar Alsenfelt, sportchef

 

Svenska Spel

Mats Einarsson, sponsringsansvarig

Johan Söderkvist, pr-ansvarig

Lina Östman, digital kommunikatör och projektledare

 

Film: Joel Ek, StoryPlay

Foto: FotoINorr

Sociala medier: IK Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev