tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Sekos annons med Xi Jinping får MTR att koka: ”Ett grovt övertramp”

Publicerad: 6 december 2022, 13:45

Xi Jinping

Foto: Athit Perawongmetha/AP

Ett foto på den kinesiske ledaren Xi Jinping och texten ”Vår högste chef på MTR”. Det är budskapet i fackförbundet Sekos annons som fått tågbolaget att gå i taket.

Ämnen i artikeln:

KinaMTR ExpressNyheter

R

Redaktionen

red@resume.se


Annonsen publicerades i Aftonbladet den 30 november och är den senaste i raden av hårda kängor från fackförbundet mot MTR. Avsändare är Seko Pendelklubben, en av fackförbundet Sekos två klubbar på MTR Pendeltåg.

SvD skriver att Seko har betalat för annonsen med pengar som betalats av MTR i skadestånd för tidigare avtalsbrott. Seko har i tidigare kampanjer kritiserat tågbolagets sätt att sköta pendeltågstrafiken och kommunikationen är sprungen ur en långdragen konflikt mellan klubben och MTR. 

Det som gjort att den här annonsen fått MTR Nordics vd att reagera starkt är påståendena om tågbolagets kopplingar till Kina och att Kinas ledare Xi Jinping fungerar som MTR:s högste chef. Bara två dagar efter att annonsen hade publicerats skrev Henrik Dahlin ett brev till Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia.

”Annonsen var ett grovt övertramp eftersom den innehöll flera lögner, överdrifter och direkta felaktiga påståenden, allt i syfte att smutskasta MTR som arbetsgivare”, skriver Henrik Dahlin.

Vidare förklarar MTR-chefen att bolagets chefsjurist tittar på eventuella åtgärder samt att bolaget förväntar sig att Seko agerar gentemot pendelkluben.

– Det är dumt om de fortsätter att säga att den kinesiska staten äger MTR, för det är inte sant. De är förstås fria att göra vad de vill men vårt önskemål är att ”snälla sluta med det”, säger MTR:s presschef Carl Fredrik Johansson till SvD. 


Till SvD säger Seko Pendelklubben att de välkomnar en juridisk prövning av påståendena i annonsen.

– Det är klart att Xi Jinping inte är vår högsta chef men om du frågar vem det är som i slutändan bestämmer vad som händer i Hongkong, så är det ju han, säger Rainer Johansson, ordförande i Seko Pendelklubben.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev