Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Sellpy släpper Wikipedia för klimatavtryck – vill visa ”det riktiga priset för Black Friday”

Publicerad: 23 november 2020, 13:25

Foto: Press

Sellpy byter ut prislappar med rabatt mot summan av sparade utsläpp inför årets Black Friday-kampanj. Samtidigt släpper de ett verktyg där användare kan ta reda på det genomsnittliga utsläppet för nyproducerade kläder.


Ämnen i artikeln:

Black Friday

Under parollen ”Real savings on Black Friday” vill andrahandstjänsten Sellpy vända på shoppinghögtidens tradition av att erbjuda stora rabatter. Istället för att släppa en kampanj med saftiga priser visar bolaget prislappar med siffror som redovisar de antal liter vatten som sparats när plagget köpts i andrahand i stället för i butik. 

Utöver kampanjen släpper även Sellpy ett digitalt verktyg där användare kan söka på klädesplagg och sedan se klimatpåverkan i vatten och koldioxidutsläpp för ett sådant i nyproducerat skick. Siffrorna är baserade på Sellpys befintliga data och beräkningar.

– Verktyget fungerar som ett slags wikipedia för klimatkostnad. Förhoppningen är så klart att peka på problematiken med Black Friday, men också att i förlängningen hjälpa folk till medvetna konsumtionsval, säger Philip Arvidson, Creative Director på Sellpy, i ett pressmeddelande. 

Sellpy grundades 2015 och ägs i dag av H&M, en av världens största aktörer inom 'fast fashion'. 

– De flertal erbjudanden som presenteras under Black Friday kan leda till spontanköp som styrs utefter begär snarare än behov. Vi vill uppmana till eftertänksam shopping, där second hand är ett alternativ som faktiskt sparar på resurser, säger Gustav Wessman, marknadschef på Sellpy.

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Black Friday

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.