torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Serieteckare tar fram instruktionsaffisch för If – ska göra hjärt-lungräddning mer jämlik

Publicerad: 7 mars 2023, 09:45

Foto: Pressbild: If

Fler kvinnor dör av hjärtstopp i Sverige än män. En stor anledning till varför kvinnor har en mindre chans att få hjälp för att man är rädd att anklagas för opassande beteende. Nu har If och serietecknaren Moa Romnanova tagit fram en ny affisch för att synliggöra problemet. Idén bakom affischerna är framtagna med byrån Prime.

Ämnen i artikeln:

KampanjIf SkadeförsäkringNyheter

VP


Det som skiljer den nya, tecknade HLR-affischen mot hur informationsmaterial om hjärt-lungräddning brukar se ut är att det är en kvinna som behöver och får hjälp. 

– Det är uppenbart för mig att kvinnor behöver representeras i livräddningsinstruktionerna. Om vi inte syns så finns vi inte, säger Moa Romanova i ett pressmeddelande. 

Enligt en studie från United Minds på uppdrag av If drar sig var femte man för att hjälpa en kvinna vars hjärta har stannat. Anledningen är att rädslan för att bli anklagad för opassande beteende eller sexuella trakasserier eftersom det innebär att man behöver klä av personen som behöver räddas på överkroppen. 

Eftersom mest män syns i instruktionsmaterial för HLR kan det innebära att människor inte vet hur de ska bete sig med kvinnor som behöver hjälp. Genom att inkludera mer kvinnor i utbildningsmaterialet hoppas If nu normalisera kvinnokroppen och få fler att ingripa.

– Utbildningar i HLR har stor påverkan på hur många som överlever ett hjärtstopp, vilket visar hur viktigt det faktiskt är med förebyggande, utbildande och trygghetsskapande insatser, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If i en kommentar. 

Arbetsgrupp

If

Kristina Ström Olsson - Nordisk hälsostrateg

Kristian Hultqvist - Kommunikationschef

Jessica Balksjö Nannini - Head of press and PR

 

Prime

Clara Carlberg - Planner & insight

Josefina Bergström - Projektledare

Angelica Borch - Projektledare

Renée Lorenius - Produktionsledare

Susanna Axelson - Produktionsledare

Daniel Wahlström – Head of PR

Nellie Nyberg - Copy

Christoffer Lind - Art Director

Carl Jannerfeldt – Executive Creative Director

 

Moa Romanova - Illustratör

 

Jemini Press - Tryck

Foto: If/ Moa Romanova

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev