tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Socialdemokraterna till motangrepp mot Sverigedemokraternas kampanj

Publicerad: 9 september 2021, 14:19

I en kampanjfilm inför kyrkovalet anklagar Sverigedemokraterna Svenska kyrkan för att vara en kampanjorganisation för Socialdemokraterna och sprida islamism. ”Det är en aggressiv film som visar hur SD vill göra kyrkan till en plattform för ytterhögern”, säger Socialdemokraternas Jesper Eneroth.

Ämnen i artikeln:

Politisk kommunikationSverigedemokraternaSocialdemokraternaKampanjPR-kampanjReklamkampanj

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Sverigedemokraterna släppte under torsdagen en reklamfilm som syftar till att uppmana människor att rösta i kyrkovalet den 19:e september. I filmen vandrar SD-politikern Aron Emilsson på en landsväg dragandes med en papperskorg. Han anländer till en vit stenkyrka med röda ballonger fästa vid dörrhandtaget. När han öppnar dörrarna spelas arbetarrörelsens hymn ”Internationalen” på kyrkorgeln. En man iklädd skepparmössa flyr ut från kyrkan med en socialdemokratisk fana i handen. SD-politikern kliver ut från byggnaden till tonerna av ”Den blomstertid nu kommer” bärandes på kampanjmaterial från Socialdemokraterna som slängs i soptunnan. Aron Emilsson spräcker hål på de röda ballongerna innan han går hårt åt Svenska kyrkan och menar att de i dag bland annat hjälper Socialdemokraterna att få fram sin politik, och att sprida islamism i Sverige.

”Svenska kyrkan ska inte vara en kampanjorganisation för sossarna, man ska inte bidra till att skydda brottslingar, öka invandringen till Sverige eller sprida islam i vårt land”, säger han.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman är filmen producerad inhouse hos partiet och kommer att spridas via Sverigedemokraternas egna kanaler i sociala medier. 

– Kyrkan behöver avpolitiseras – Svenska kyrkan behöver avstå både vänsterliberala politiska och ideologiska idéer. Socialdemokraternas styrning av kyrkans utveckling är direkt kopplad till islamiseringen och är därför en viktig fråga för oss. Vi vill se en kyrka som fokuserar på sitt kärnuppdrag i stället för att involvera sig i rikspolitik. Det är en av de stora skillnaderna mellan oss och Socialdemokraterna och därför en del av vår valkampanj, skriver Oskar Cavalli-Björkman i ett mejl till Resumé.

Vilka är era konkreta belägg för att Svenska kyrkan är en ”kampanjorganisation för sossarna”, bidrar till att öka invandringen i Sverige och sprider islam i Sverige?
– Svenska kyrkan har länge bedrivit ett aktivt påverkansarbete för en mer liberal asylpolitik i Sverige. De har bland annat skrivit öppna brev för att påverka riksdagsledamöter i voteringar gällande migration. Likväl för de ett aktivt lobbyistarbete mot den svenska regeringen för att möjliggöra liberalare migrationslagar i EU. Det finns också enskilda incidenter som när en präst fälldes i domstol för att ha smugglat ut en utvisningsdömd flykting från ett av Migrationsverkets förvar. Allt detta har hänt, och eskalerat, under Socialdemokraternas ledning av Svenska kyrkan. Det är ingen slump. Socialdemokraterna har politiserat kyrkan och nu ser vi konsekvenserna.

Oscar Cavalli-Björkman hänvisar till till flera nyhetsartiklar från SVT om hur präster gömmer migranter i kyrkorna, ett opinionsinlägg från juni undertecknat flera företrädare inom Svenska kyrkan (bland annat ärkebiskop Antje Jackelén) uppmanar riksdagen att rösta nej till förlängning av migrationslagen daterat juni 2019, Svenska kyrkans uppmaning från samma år till justitieminister Morgan Johansson (S) och hans ministerkollegor i EU att omvärdera migrationspolitiken och därmed skapa flera lagliga vägar för migration och att ärkebiskopen kritiserat regeringen och januaripartiernas förslag om ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare.

De konkreta händelser ni hänvisar till handlar ju om att hjälpa migranter, vad menar ni då med att Svenska kyrkan islamseras?
Utöver det faktum att invandringen till Sverige i största möjliga mån sker från muslimska länder, så finns det även explicita belägg för att kyrkan sprider islam i Sverige. Bland annat har kyrkans ledning ställt sig positivt till böneutrop. Det finns till och med exempel på hur lokala församlingar lånat ut kyrkor till andra religioners utövning.

Att kyrkan tar ställning på ett sätt som kan tolkas som partipolitiskt är ju en kritik som har återkommit senaste sju-åtta åren, inte bara från ert parti. Men finns det några belägg för beskrivningen av Svenska kyrkan som propagandaorgan för Socialdemokraterna, som ju ändå är huvudtemat i filmen?
Jag har ingenting att tillägga utöver mitt tidigare svar på den frågan.

I en skriftlig kommentar bemöter Socialdemokraternas kyrkopolitiske talesperson Jesper Eneroth anklagelserna i Sverigedemokraternas reklamfilm:

– Det är en aggressiv film som visar med önskvärd tydlighet hur SD vill göra kyrkan till en plattform för ytterhögern. Det de vill kasta i soptunnan är i själva verket den kyrka som folk känner i dag där värderingar om alla människors lika värde och hållbarhet är vägledande.

Resumé söker Svenska kyrkan för en kommentar.

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev