Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Sommarens vattensäkerhetskampanj: Märk för livet

Publicerad: 6 juli 2021, 09:46

Foto: MAJA JOHANSSON majajohansson.me

Värmen sprider sig över Sverige och stränderna fylls av hemestrande familjer. Risken för drunkningsolyckor är stor, speciellt för barn, vilket Trygg-hansa uppmärksammar i kampanjen Märk för livet tillsammans med BCW Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Trygg HansaTrygg-HansaBCW

Enligt en studie från Karolinska institutet är 400 svenskar är med om drunkning per år, varav hälften omkommer. 

I åldrarna 1–6 år är drunkning den vanligaste dödsorsaken, och hjärtlungräddning kan göra en stor skillnad. Trots det uppger endast 7 procent av vuxna att de är helt säkra på hur man utför HLR på barn.

Coronapandemin och hemestrande riskerar leda till överfulla stränder hemma i Sverige, samtidigt som flertalet simhallar och simskolor varit stängda.

För att uppmärksamma bristen på kunskap kommer Trygg-hansa under sommaren dela ut gnugg-tatueringar till barn som visar de fyra stegen som ingår i hjärtlungräddning. Man samarbetar också med Svenska Livräddningssällskapet, vars simlärare kommer kunna dela ut tatueringar till barn.

Kampanjen har utformats med hjälp av byrån BCW Stockholm.

Foto: MAJA JOHANSSON majajohansson.me

- Att rädda livet på ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen. Att utföra HLR kräver praktisk kunskap och regelbunden övning, teoretiska kunskaper är långt ifrån tillräckligt för att veta hur man ska agera och ingripa om det värsta inträffar vid en badplats i sommar, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

45 procent av vuxna svenskar har gått en utbildning i HLR, och av dessa uppger 39 procent att det var mer än fem år sedan. Alexandra Björnsson uppmanar alla att hålla kunskapen färsk, gärna genom att repetera en gång om året.

– Det är viktigt att repetera för att hålla kunskapen färsk, eftersom de som övar praktiskt har närmare till att agera om något väl händer eftersom kunskapen då satt sig muskelminnet, säger hon i pressmeddelandet.

Livräddning på barn: såhär gör du

Om möjlighet finns, larma 112 omedelbart eller ropa till någon annan i närheten att larma.

Tänk på din egen säkerhet.

Rädda barnet ur vattnet så fort som möjligt.

När du fått upp barnet på land / hårt underlag: kontrollera medvetande och andning.

Om ingen eller onormal andning: öppna luftvägaran och ge 5 inblåsningar.

Om barnet inte visar några livstecken, börja omedelbart med HLR (30:2): 30 bröskompressioner och 2 inblåsningar. Gör så här: lägg en hand mitt på bröstet, luta dig över barnet med rak arm och tryck ned cirka 5 centimeter, 30 gånger. Gör sedan 2 inblåsningar.

Försäkra dig om att 112 är larmat.

Fortsätt med HLR (30:2) utan avbrott tills hjälp kommer eller till dess att barnet visar livstecken.

Använd hjärtstartare om det finns tillgängligt.

Källa: Life in Mind

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

Trygg HansaTrygg-HansaBCW

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.