Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Spansk annons för kroppspositivism kritiseras – använde bilder på kvinnor utan deras vetskap

Publicerad: 1 augusti 2022, 08:18

Genrebild.

Foto: Tina Remius Strömberg/TT

En annons från Spaniens regering, som var menad att uppmuntra till kroppspositivism, fick omvänd effekt – eftersom tre av fem modeller inte var medvetna om att deras bilder användes. Dessutom redigerades en kvinnas protes för att likna ett vanligt ben.


Ämnen i artikeln:

KampanjJämställdhetNyheter

Det spanska ministeriet för jämställdhet beställde en kampanjposter för sommarkampanjen ”El verano también es nuestro”, ”Sommaren är också vår”. Kampanjen gjordes tillsammans med organisationen Instituto de las Mujeres, Kvinnoinstitutet. Tanken med kampanjen var att uppmuntra kvinnor av alla kroppsformer och storlekar att våga gå till stranden. 

Redan från start fick kampanjen kritik. Vissa menade att kampanjen var absurd, och försökte lösa ett problem som inte fanns. Men det som till slut fick ministeriet att ta ner kampanjen var det faktum att kvinnorna på postern inte hade godkänt att deras bilder användes. 

En av kvinnorna, Nyome Nicholas-Williams, berättade på Instagram att en bild av henne tagits utan tillåtelse, men att hon i efterhand fått en ursäkt och blivit lovad kompensation. Även Juliet Fitzpatrick upptäckte att hennes ansikte var med på postern – men inte hennes kropp. Juliet Fitzpatrick opererade på grund av bröstcancer bort båda brösten, medan kvinnan på affischen bara saknar ett bröst

Även Sian Green-Lord syns på postern, men hennes ben har redigerats. Efter en olycka amputerades hennes ben, men på affischen har hennes protes redigerats och ersatts av ett vanligt ben. Inte heller Green-Lord visste att hennes bild använts på affischen, skriver BBC

Efter att detta uppmärksammats har konstnären bakom postern bett om ursäkt på Twitter. I en tråd skriver konstnären att ”det var aldrig min avsikt att missbruka någons bilder, utan snarare att illustrera hur inspirerande dessa kvinnor är för mig.” Konstnären ska också ha hört av sig till samtliga kvinnor för att diskutera ersättning och be om ursäkt.

Spaniens ministerium för jämställdhet har tagit bort postern från sin hemsida. Samarbetsorganisationen, Instituto de las Mujeres, har inte tagit ner bilden från sina sociala medier.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.