torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Specialdesignad rullstol ställs ut på Röhsska – ska uppmärksamma fördomar

Publicerad: 23 maj 2023, 08:45

”Domstolen” illustrerar fördomar som rullstolsburna och funktionshindrade möter.

Foto: Kampanjbild

GIL:s nya kampanj ”Domstolen” utgår från fördomar om ett liv i rullstol och understryks med en rullstol designad som en likkista.

Ämnen i artikeln:

DesignKampanjPR-kampanjReklamkampanjKommunikationGöteborg

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Rullstolsburna personer möter ofa fördomar. En fras som mnga har hört och reagerat på är ”Jag dör hellre än att hamna i rullstol”, vilket GIL och designern Staffan Holm tagit fasta på i ett designsamarbete.

– Att man hellre dör än att sitta i rullstol är ju en sån där mening man hört ända sedan man gick i skolan. Som att ett liv med funktionsnedsättning inte är något värt. Vi har tröttnat på att människor förutsätter något om ett liv de inte vet något om. Vi hoppas att Domstolen känns i magen på samma sätt som det känns i magen när folk tycker att man hellre kunde låta bli att leva, säger Anders Westgerd, vd på GIL, i ett pressmeddelande.

GIL står för Göteborgskooperativet för Independent Living och är en organisation som jobbar med att funktionsnedsatta ska få assistans för att kunna ha självständiga liv och bestämma själva.

Domstolen är en rullstol byggd som en likkista. Verket är ett samarbete mellan GIL och möbeldesignern Staffan Holm och kommer ställas ut på Röhsska museet i Göteborg. Med verket vill GIL rota i fördomar och anledningen till att de hänger sig kvar.

Projektet började med att man ville rikta ljus på ett fenomen som kallas ”hostile design”, ungefär ”fientlig design”, där olika aspekter gör att objektet är otillgängligt eller icke anpassat. Då föddes idén om rullstolen som likkista, som också reflekterade en djupare tanke än ”bara” en kommentar om dålig design.

– Designvärlden har mycket att lära av funktions-communityt. Universell design är en blind fläck för många designers och även för mig har det här arbetet varit lite av ett uppvaknande. Jag hoppas vi kan bidra till att en del dåliga designidéer får dö i och med Domstolen, säger Staffan Holm, designer, i pressmeddelandet.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Foto: Staffan Holm / GIL

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev