söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Svenska landslaget peppas av AI-personer inför VM

Publicerad: 14 juli 2023, 09:44

I filmen har man tagit fram nioåriga versioner av Stina Blackstenius, Caroline Seger och Olivia Schough.

Inför fotbolls-VM 2023 har Adidas och SvFF använt sig av artificiell intelligens för att skapa ett möte mellan landslagsspelare och deras nioåriga jag.

Ämnen i artikeln:

AdidasSvenska FotbollförbundetMarknadsföringFotbollAIArtificiell intelligens

Stina Eriksson

stina.eriksson@dagensmedia.se


Den 20 juli börjar fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Med hjälp av intervjuer med föräldrar, samtal med närstående och utdrag och dagböcker har man skapat nioåriga AI-versioner av Stina Blackstenius, Caroline Seger och Olivia Schough. I en film peppar de spelarna inför VM.

Spelarna peppas till att våga drömma och mottot ”Det är vår tid nu”. Filmen görs för att illustrera kraften i att lyssna till sitt “lilla jag”, och som en påminnelse till landslagsspelarna inför VM.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Landslagsspelarna - olikt många andra - har orkat hålla fast vid sin barndomsdröm och genom sina framgångar blivit förebilder för nästa generation. Särskilt för unga idrottande flickor, där statistik från Centrum för Idrottsforskning visat att många överger drömmen redan i de tidiga tonåren.

– Årets VM-kampanj för landslaget är både högteknologiskt framtagen med hjälp av AI, och emotionellt relaterbar med unga tjejers fotbollsdrömmar i centrum, säger My Bäck, marknadschef på Adidas i ett pressmeddelande.

För att skapa parollen har man tagit hjälp av det svenska AI-bolaget Kive.

– Att tillsammans med Adidas och SvFF få möjligheten att skapa denna kampanj gör oss väldigt glada, men framförallt visar det på vad kunder tittar efter i dagens kreativa landskap och att man är beredd att titta utanför de traditionella ramarna, säger Olof Lindh, grundare av Kive.ai, i ett pressmeddelande.

Sverige förlorade mot England i semifinalen under EM förra sommaren. Sportbladet har intervjuat Olivia Schough om filmen, som fortfarande drömmer om guld.

– Man blir rörd för man tänker tillbaka mycket på hur det var när man var i den åldern och drömde, drömde och drömde. Man tänkte kanske inte riktigt att det skulle ske, men nu är det så. Det är rätt häftigt. Jag drömmer om VM-guld såklart. Jag har vunnit mycket man jag har inget landslagsguld. Så det är den stora drömmen. Jag känner att det är realistisk. Vi är ett lag som kan gå hela vägen, säger Olivia Schough till Sportbladet.

Arbetsgrupp:

Adidas:
Annahita Mojarrad, Brand Communications Manager
Henrik Hallberg, Senior Brand Comms & PR Manager
My Bäck, Senior Brand Director
Anders Goding, Senior Partnership manager
Mårten Nordbeck, Players manager
Kive.ai:
Lamin Sonko, Client Director/AI-creative, Kive.ai
Olof Lindh, CEO/Founder, Kive.ai
Jessica Almeida, Developer, Kive.ai
Sanna Eriksson, Designer, Kive.ai
Amanda svärdgren, Project manager, Kive.ai
Jessica Guter, Head of Strategy, Kive.ai


Maria Lashari, Creative Director, 1000 Worlds
Samuel Åkesson, Creative Director, Independent
Benkt Wästlund, Project manager, Noerd AB
Caroline Dagsköld, Producer, Noerd AB
Cornelia Wahlberg, Photographer
Nim Kyoung Ran, Director, PINE
Arvid Kornstrand, DoP, PINE
Andrea Gyllenskiöld, Producer, PINE

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev