söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Tiktok släpper igenom kinesiska propagandaannonser

Publicerad: 7 augusti 2023, 12:12

Kinas diktator Xi Jinping.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Miljoner européer har exponerats för Kinesiska propagandaannonser på plattformen Tiktok.
– De satsar stenhårt, säger professorn Johan Lagerkvist till TT.

Ämnen i artikeln:

TikTokKommunikationsstrategiPR-strategiPolitikSociala medier

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


Tidningen Forbes har gått igenom Tiktoks så kallade innehållsbibliotek för att se vilka som annonserat på plattformen. Nu visar det sig att den kinesiska diktaturens statskontrollerade medier har publicerat runt tusen olika annonser på plattformen, skriver TT.

Enligt Forbes är annonserna propagandaliknande och hyllar Kinas pandemihantering, visar kattungar på kinesiska muren och försöker städa upp ryktet och sälja in Xinjiangregionen som ett turistmål. Just nu är regionen mest känd för att vara platsen där Kina fängslat miljontals muslimer.

För TT berättar Johan Lagerkvist, professor i kinesiskt språk och kultur samt föreståndare för Centrum för globala Asienstudier vid Stockholms universitet, att innehållet egentligen inte är något nytt.

– Den kinesiska staten har länge försökt sälja in Xinjiang med budskapet att folk mår bra där och att det inte förekommer några interneringsläger och tvångssteriliseringar, utan att allt bara är påhitt och västerländsk propaganda, säger han till TT enligt Svenska Dagbladet.

Miljontals användare i Europa har exponerats för materialet. Det är just den unga generationen som den kinesiska diktaturen vill nå, menar Johan Lagerqvist.

– De satsar stenhårt på det. Regimen vill cementera en grundföreställning hos ungdomar i väst om vad Kina är för kraft i världen, eftersom det är svårare att omvända folk i medelåldern eller äldre generationer som minns det kalla kriget.

Enligt Forbes visar inte Tiktok politiksa annonser eller valannonser. Reklam om samhällsfrågor, val och politik och förbjudet på plattformen.

Enligt Tiktok tillåts Kinas propagandaannonser på sajten då de inte anser att statliga medier kan likställas med myndigheter, trots att medierna kontrolleras av den kinesiska diktaturen, skriver TT och hänvisar till Forbes.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev