Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Trygg-Hansa lanserar verktyg för oroliga tonårsföräldrar

Publicerad: 25 augusti 2020, 08:13

Med verktyget Tonårstempen hoppas Trygg-Hansa att tonårsföräldrar som oroar sig för sina barns psykiska välmående lättare ska kunna prata med barnen om problemen.


Ämnen i artikeln:

Burson Cohn & WolfeTrygg-Hansa

Frågan om psykisk ohälsa hos ungdomar har de senaste åren fått alltmer uppmärksamhet, samtidigt finns det de som menar att den inte ökar lika mycket som andra vill göra gällande. Enligt en ny undersökning från Novus, på uppdrag av Trygg-Hansa, oroar sig så mycket som 41 procent av tonårsföräldrar minst en gång i månaden för sina barns psykiska välmående. Bland föräldrarna som oroar sig så ofta känner nästan tre fjärdedelar (71%) att de har svårt att prata med sina barn om problemen. Bland tonårsföräldrar i allmänhet upplever dock 74 procent att de har en bra eller mycket bra dialog med sina barn. 

Med ett nytt verktyg, Tonårstempen, vill Trygg-Hansa nu göra det lättare för föräldrarna att ta de svåra samtalen. I verktyget kan föräldrar eller andra vuxna svara på en lång rad frågor för att ta ”tempen” på relationen till tonåringen och därefter få tips på hur man genom samtal kan utveckla den.

– Det är många gånger svårt för föräldrar att prata med sina tonåringar, inte minst om problem och bekymmer. Med Tonårstempen vill vi hjälpa vuxna att hålla samtalet vid liv, så att de i ett tidigt skede kan förebygga och upptäcka psykisk ohälsa hos sina tonårsbarn. Vi upplever att många av de råd som riktar sig till föräldrar i dag är för generella. Med Tonårstempen vill vi göra det mer konkret för att bidra till långsiktig och verklig förändring, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

För varje test som genomförs skänker Trygg-Hansa 20 kronor till organisationen Bris. Bakom initiativet står pr-byrån Burson Cohn & Wolfe.

− Många ungdomar som hör av sig till oss vittnar om att de försöker närma sig och prata med vuxna i sin närhet men upplever ofta att de inte blir lyssnande på eller att vuxna inte har tid. Det är viktigt att vi vuxna är tillgängliga när våra ungdomar vill prata. Barn och ungdomar tar ofta upp viktiga saker mitt i en vardaglig händelse medan vuxna många gånger har en föreställning om att viktiga samtal ska ske planerat på en särskild tid eller plats, så ser sällan verkligheten ut. Tonårstempen ger konkreta tips på hur man närmar sig sin tonåring oavsett om man upplever att man har kört fast eller om man vill fördjupa relationen, säger Sara André, kurator på Bris.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.