Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

UNHCR:s julkampanj tar flyktingkrisen in i svenska vardagsrum

Publicerad: 11 december 2019, 12:20

I filmen jämförs den hårda verkligheten för barn på flykt med ett tryggt svenskt födelsedagskalas.

Foto: Skärmdump

Acnes reklamfilm för Sverige för UNHCR uppmanar tittare att köpa julklappar till förmån för människor på flykt.


Ämnen i artikeln:

UNHCRJulkampanjAcne

Aldrig tidigare har det varit så många människor på flykt i världen, och hälften av alla flyktingar är barn. Detta är utgångspunkten för en ny reklamfilm från Sverige för UNHCR som uppmanar tittare att köpa julklappar till förmån för människor på flykt. 

Bakom reklamfilmen ligger Acne. 

– Med filmen vill vi visa att flyktingar är vanliga människor, precis som du och jag. Många som har tvingats på flykt levde tidigare liv som påminde om våra liv här i Sverige. Under andra omständigheter hade det kunnat vara vi som tvingades fly. Vi är väldigt nöjda över att Acne möjliggjort den här produktionen för oss, säger Erik Johansson, insamlingschef på Sverige för UNHCR, i ett pressmeddelande. 

I reklamfilmen jämförs den hårda verkligheten för barn på flykt med ett tryggt svenskt födelsedagskalas. Filmen kommer från och med onsdagen 11 december gå i två versioner på TV4, då originalversionen innehåller scener som kan vara skrämmande för barn och därför endast visas efter klockan nio på kvällen. 

Daniel Wårdh, regissör hos Acne:

– Genom att långsamt smyga in en hemsk verklighet i ett tryggt barnkalas ville jag ställa båda världar i kontrast mot varandra. Barn som gömmer sig på lek, och barn som tvingas gömma sig på grund av något helt annat. Att en människa tvingas på flykt varannan sekund, och att hälften är barn är så otroligt hemskt och något jag fastnade för. Flickans räknande genom filmen blir därför en obekväm påminnelse om detta.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp:

Fredrik Preisler – Creative Director

Daniel Wårdh – Regissör

Kristofer Larsson – Producent

Mini Macklin – Produktionsledare

Johan Palm – Fotograf

Martin Zaar – Klippare

Ljud & Bildmedia – Teknik

Redpipe – Ljud

Frid & Frid – Musik

Swiss – Post

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

UNHCRJulkampanjAcne

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.