lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Uppmärksammar pressfrihetens dag med stark uppmaning

Publicerad: 3 maj 2023, 12:15

Foto: Kampanjbild

När NWT Medias prenumeranter fick hem tidningen imorse kanske de satte kaffet i halsen. På förstasidan står det nämligen med stora bokstäver: "Håll käften!" för att uppmärksamma pressfrihetens dag.

Ämnen i artikeln:

PrintannonsNWTJournalistikKampanjPR-kampanjReklamkampanj

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Den 3 maj uppmärksammas pressfrihetens dag i hela världen. Bland annat har Pressbyrån och Reportrar utan gränser återskapat den fängslade journalisten Dawit Isaaks röst med hjälp av AI-teknik. Även mediekoncernen NWT Media ville uppmärksamma dagen.

Den ovanliga och lite otrevliga förstasidan prydde totalt 15 tidningar både digitalt och fysiskt. Meningen är att uppmärksamma att man inte kan ta fri press för given.

– Vi kan inte ta en fri, oberoende press för given i Sverige. Den behöver kämpas för. Och är det någon gång man behöver ta i lite extra så är det på Pressfrihetens dag. Jag hoppas att åtminstone någon sätter kaffet i halsen innan de läser det finstilta längst ner på sidan, säger Caroline Englund i ett pressmeddelande.

Syftet är att skaka om läsarna, och NWT Media är beredda på att få reaktioner. Kampanjen har tagits fram tillsammans med Ord & Bild.

Enligt Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex är utvecklingen för den fria journalistiken mycket oroande. Endast 52 av 180 länder anses av RSF ha en bra eller tillfredställande situation.

Arbetsgrupp

Uppdragsgivare: Caroline Englund och Corinne Lundqvist, NWT
Projektledare: Peter Jansson Ling, Ord&Bild
Copywriter: Mats Åstrand, Ord&Bild
Art director: Michael Aitman; Ord&Bild
Formgivare: Per Grönroos, Ord&Bild

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev