Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Vändningen – Stendahls hypnosbio får tillstånd

Publicerad: 21 januari 2022, 14:06

Göteborgs filmfestival skulle anordna masshypnos, men saknade tillstånd från Socialstyrelsen – något som krävs för den typen av evenemang. Nu har man landat i dialogen med Socialstyrelsen, och tillstånd är beviljat.


Ämnen i artikeln:

Göteborg International Film FestivalStendahls

När Göteborgs filmfestival meddelade årets kampanj, skapad av byrån Stendahls, renderade det stor uppmärksamhet – delvis för att samma grepp gjorts i en annan kampanj, och delvis för att man saknade tillstånd.

Festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg och Fredrik Praesto bedömde nämligen att konstnärliga händelser inte behöver tillstånd eftersom hypnosen är en ”konstnärlig händelse” – men Socialstyrelsen höll inte med. 

– Vi gjorde vår bedömning ihop med tillfrågade jurister, sedan kom det andra bedömningar från andra håll och då valde vi ändå att skicka in en ansökan, säger Jonas Holmberg till Göteborgsposten om varför man till slut skickat en ansökan.

Nu rapporterar Göteborgsposten att hypnosen blivit godkänd och kommer genomföras.

– Ja, det stämmer. Göteborgs filmfestival och Fredrik Praesto har i går (torsdag) fått tillstånd för tre kommande föreställningar. Tillståndet är förenat med villkor, meddelar Anna Granström, jurist på rättsavdelningen hos Socialstyrelsen, till Göteborgsposten.

Villkoren är att:
• hypnotisören ska ha en allmän ansvarsförsäkring,
• affischer och liknande ska innehålla uppgifter om att det är hypnos i underhållssyfte och att deltagarna är fria att när som helst under föreställningen avbryta sin medverkan,
• hypnosen ska utföras med respekt för deltagarnas integritet och välbefinnande. Deltagarna får aldrig utsättas för någon typ av tvång eller något som kan skada deras hälsa.

Biljetterna till föreställningarna är slutsålda.

– Föreställningarna har väckt ett enormt intresse både publiken och runtom i världen. Det är positivt, konstaterar Jonas Holmberg.

LÄS MER

Göteborg Film Festival ska försöka utföra masshypnos på biobesökarna 

Stendahls om hypnos-kampanjens likheter med prisvinnande Samsung-kampanj 

Hypnos utan tillstånd bryter mot lagen – nu kan Stendahls kampanj stoppas

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.