Kampanj
”Världens värsta bråktal” – sju procent av Sveriges elever drabbas av allvarligt fysiskt våld
Publicerad: 10 januari 2023, 12:30
Med kampanjen ”Världens värsta bråktal” vill Friends belysa verkligheten.
Sju procent av Sveriges elever är utsatta för så allvarligt fysiskt våld i skolan att de behövt uppsöka vård visar ny undersökning från Friends. ”Läget i svensk skola är mycket allvarligt”, säger Friends generalsekreterare Maja Frankel.
En ny undersökning från Friends visar att sju procent av alla barn i åldrarna 9-18 år blir misshandlade så grovt i skolan att de behöver uppsöka tand- eller läkarvård för sina skador.
Med kampanjen ”Världens värsta bråktal” vill Friends belysa verkligheten.
– Läget i svensk skola är mycket allvarligt. Vi ser nu konsekvenser av en nedprioriterad skolhälsa och det förebyggande trygghetsarbetet. Det är alarmerande och visar att Sverige på senare år misslyckats med trygghetsarbetet i skolan. Föreställ dig ett stort svenskt företag där sju procent av de anställda varit utsatta för grovt våld det senaste året. Hur skulle samhället reagera på det? säger Friends generalsekreterare Maja Frankel.
”Världens värsta bråktal” är framtagen tillsammans med reklambyrån Post, medan Bildinstitutet står för kampanjens bildproduktion.
Undersökning visar också att var fjärde barn (26 procent) har utsatts för någon form av allvarligt våld i skolan under det senaste året. Det kan handla om kränkningar, trakasserier, mobbning eller misshandel. Barn som utsatts för allvarligt våld anger att de är mindre trygga, litar mindre på vuxna och har svårt att koncentrera sig på lektionerna.
– Skolan är en plats där barn tillskansar sig både praktiska och teoretiska kunskaper. De ska bland annat lära sig att tänka kritiskt, få kunskap om olika sätt att se på världen och hur man räknar ut massa krångliga mattetal. Samtidigt är det en plats där många av dem blir misshandlade av sina skolkamrater. Utifrån den konflikten hittade vi vårt kommunikativa uttag, säger Viktor Bolin, creative director på Post.
Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Friends i samarbete med Örebro universitet.
Arbetsgrupp
Post
Anna Wallin - Account Director
Carl Stuchly - Copywriter
Chris Hagberg - Art Director
Sara Brandin - Art Director
Viktor Bolin - Creative Director
Stiftelsen Friends
Lovisa Lönnebo – Kommunikationschef
Bildinstitutet
Sebastian Bäckman - Fotograf
Andreas Lindström - Retuschör