lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

”Vill du fingra på mig” – Elgigantens budskap i sociala medier väcker frågor

Publicerad: 11 november 2021, 18:09

Elgigantens budskap i sociala medier rör upp känslor på sina håll. Bolaget själv avfärdar kritiken: ”Tydligt att budskapet anspelar på produktbilden och inget annat”.

Ämnen i artikeln:

Sociala medier-kampanjElgigantenSnapchatKampanjPR-kampanjReklamkampanjSociala medier

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det var i dagarna som annonserna släpptes, inför Singles Day, som äger rum i dag. I samband med att vi skrev om kampanjen igår i sammanställningen ”Veckans kampanjer” sa Li Persson, kommunikationsansvarig på bolaget:

– Singles Day är en annan typ av kampanj än till exempel Black Friday. Vi har därför en annan tonalitet och andra vinklingar i vår annonsering kring Singles Day. Vi marknadsför våra erbjudanden på ett humoristiskt sätt med glimten i ögat. Till exempel annonserar vi mer på Tinder än vad vi vanligtvis gör, eftersom Singles Day är en kampanj som i grunden riktar sig mot just singlar. Vi har fått positiv feedback från våra kunder gällande vår Singles Day-kampanj, att vi tar ut svängarna lite extra är uppskattat. 

Sedan dess har en del kritik väckts i sociala medier. Reklamveteranen och copywritern Ulrika Good är en av de som reagerat. 

”Undrar hur många varv Elgiganten tänkte innan de gjorde denna Metoo-doftande kampanj. Mig ger den i alla fall o-bra vibrationer”, skriver hon på Twitter. En annan person anser att kampanjen för tankarna till ”grooming på nätet”. Ytterligare röster undrar hur Elgiganten tänker som kör kampanjen i medier som Snapchat, där en stor del av användarna är barn.

När vi når Li Persson över telefon ber hon oss skicka frågor via mejl, då hon sitter i heldagsmöte. Via mejl upprepar hon ovan citat på frågan hur Elgiganten tänker med kampanjen, och tillägger:

– Kampanjen blev uppmärksammad av er på Resumé då den i går blev utsedd till veckans kampanj.

Folk har riktat kritik mot kampanjen, bland annat för att den skulle ge metoo-vibbar och att den är osmaklig. Vad säger du om den kritiken?
Man måste se budskapen i kontexten de används. En mobiltelefon tänder på beröring så när en bild på en mobiltelefon används i sammanhanget är det i vår mening tydligt att budskapet anspelar på produktbilden och inget annat. Om någon uppfattat det på annat sätt än detta är det såklart olyckligt.

Vem är kampanjen riktad till, vem är målgruppen här?
Singles Day är till för att alla ska ges ett naturligt tillfälle att kunna handla något till sig själv till ett bra pris, därför riktar sig kampanjen till de som vill unna sig själv något extra.

Ni kör också kampanjen som filter på Snapchat. 97 procent av barn på högstadiet använder tjänsten och vi vet att det är många yngre barn på plattformen. Vad tänker ni om det – är det lämpligt att köra den här annonsen i en sådan miljö?
Våra annonser är alltid enbart riktade till dem över 18 år, så även våra annonser på Snapchat.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev