Kampanj
Visit Östergötland och Greenpeace tar hem ”Call to Swedish Creatives”
Publicerad: 17 juni 2020, 13:21
Kampanjen Utflyktsmålet från Visit Östergötland och byrån Markus.
Referensgruppen har sagt sitt. Greenpeace och Visit Östergötland går vidare i ”Call to Swedish Creatives” och får utrymme på 2000 digitala utomhusytor. ”Vi hoppade och studsade här på kontoret”, säger Anna Sjövall Hallin på byrån Markus.
Resumé och Ocean Outdoor presenterade i april initiativet ”Call to Swedish Creatives”, där svenska kreatörer får möjlighet att hjälpa i coronakrisen. Två kampanjer skulle väljas ut och sedan ta plats i Ocean Outdoors DOOH-nätverk under en veckas tid.
Nu har referensgruppen, som har tittat på alla kampanjidéer som trillat in, kommit fram till att bidragen från Greenpeace och Visit Östergötland får ta plats på utomhusytorna.
Greenpeace idé, framtagen med kreative chefen Gustav Martner vid rodret, kallas ”Sverige demonstrerar” och innebär att organisationen vill slå ett slag för den grundlagsskyddade rätten att demonstrera.
Greenpeace-kampanjen i en köpcentrum-miljö.
”Just nu har vi ett undantagstillstånd där denna rätt inte hedras. Förvisso av goda skäl (att rädda liv) – men både civilsamhälle och staten bör kompensatoriskt hitta lösningar på detta anser vi. Greenpeace med samarbetspartners vill därför nå ut med digitala demonstrationer i detta läge”, skriver Greenpeace om bidraget.
Lösningen är en digital plattform där allmänheten kan uttrycka sina åsikter på ett sätt som fungerar när man inte kan samlas på offentliga platser på grund av covid-19. Protesterna kan göras av vem som helst som har en mobiltelefon eller en webbkamera. Centralt är att personen står för sin åsikt med sitt ansikte. Protesterna distribueras sedan i digitala kanaler som webbsajter, bloggar, digitala skärmar, via influencers etc.
Hur de ser ut när man laddar upp sin protest i ”Sverige demonstrerar”.
Det andra bidraget som går vidare i ”Call to Swedish Creatives” är Visit Östergötlands kampanj ”Utflyktsmålet”, som dels ska få människor att planera en utflykt till Östergötlands naturnära resmål, dels köpa med matsäck från en restaurang eller ett fik.
Kampanjen är framtagen i samarbete med byrån Markus.
– Vi hoppade och studsade här på kontoret och var överlyckliga över det otroligt fina pris vi och vår kund Visst Östergötland fått säger Anna Sjövall Hallin, vd och kundansvarig på Markus, och fortsätter:
– Det känns riktigt bra att våra fantastiska kreatörer på Markus fått denna utmärkelse som är ett bevis för att vi i kommunikationsbranschen kan göra skillnad med vår kreativa kraft i dessa tuffa tider.
Hur kom ni på idén?
– Vi reflekterade över hur pandemin skapat en slags ”Skriet från vildmarken”-känsla i samhället. Att många vill packa in familjen i bilen och dra från stan, i alla fall över dagen. Som tur är finns det gått om fantastiska utflyktsplatser i Östergötland, men vi kom fram till att härligheten i själva platsen sällan motsvaras av matsäcken – man nöjer sig med svettiga ostmackor och nån mosig banan. Tråkigt både för ”utflyktaren” och länets fik och restauranger.
– Vi insåg att det var ett bra tillfälle att skapa en beteendeförändring – att få människor att köpa med sig matsäck i stället för att fixa den själv. Och för att få till den förändringen så behövde vi en symbol, som blev Utflyktsmålet. En snyggt designad låda som varje restaurang eller café packar med sin variant av den perfekta matsäcken.
Vilka är styrkorna i den här kampanjen?
– Kampanjen stödjer restaurang- och besöksnäringen utan att vädja till människors medkänsla. Det fysiska utflyktsmålet blir en liten ”nudge”, som förhoppningsvis får folk att ifrågasätta varför de ska nöja sig med pastasallad i glassbytta på utflykten när de inte skulle äta det hemma.
Vilka förhoppningar har ni om resultatet?
– Vi hoppas att restaurangerna runt om i Östergötland märker av en tydlig ökning av besökare i de här tuffa tiderna. Och förhoppningsvis har vi även introducerat ett nytt sätt att utflykta, med en lyxigare matsäck där den svettiga ostmackan är ett minne blott, så att folk fortsätter att äta gott och stötta sina lokala restauranger även när krisen är över.
Kampanjerna från Greenpeace och Visit Östergötland visas under en veckas tid med 5 procent share of voice i hela Ocean Outdoors nätverk.
– Många fina initiativ och idéer har sprungit ur den här krisen och det känns bra att Ocean tillsammans med Resumé kan erbjuda en extra arena till ett par av dem, säger Jesper Albansson, marknadschef på Ocean Outdoor.
Referensgruppen bestod av:
Martin Hugosson, vd GroupM Sverige
Ali Tajbakhsh, koncernchef Omnicom Media Group Sverige
Carin Fredlund, journalist
Ann Molin, Head of Hack for Earth, Swedish Institute
Följande teman kunde deltagarna välja mellan:
• Begränsa smittspridning / ”flatten the curve”.
• Support till frontlinjens hjältar (vård, omsorg, blåljuspersonal, med flera).
• Support till/lösning för att driva trafik till eller fundraising för små- och medelstora företag.
• Budskap som lyfter positiva och samhällsförbättrande insatser till följd av covid-19.