torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanj

Volts kampanj ska få Ulf Kristersson att kalla in iranska ambassadören på kvinnodagen

Publicerad: 23 februari 2023, 09:45

En flätad snara står i centrum i en ny kampanj av Volt för den USA-baserade organisationen Center for Human Rights in Iran. Kampanjen startar två veckor före kvinnodagen för att samla stöd för iranska kvinnors frihetskamp.

Ämnen i artikeln:

NyheterVolt

R

Redaktionen

red@resume.se


Volts kampanj för Centre for Human Rights in Iran (CHRI) uppmanar EU:s länder att stödja kvinnor och flickor i Iran, som utsätts för allvarligt och våldsamt förtryck. Tillsammans med 39 andra kvinno- och människorättsorganisationer ber de Ulf Kristersson kalla in iranska ambassadören på internationella kvinnodagen. Den uppmanar också Sverige, i egenskap av EU-ordförande, att pressa andra EU-länder att kalla sina iranska ambassadörer och upprepa kraven:

Att stoppa förtrycket av kvinnor och sluta fängsla kvinnor som kräver grundläggande rättigheter och friheter i landet.

Sluta med det fysiska och sexuella våldet mot kvinnliga fångar och demonstranter.

Upphör med alla avrättningar av politiska fångar och upphäv alla dödsdomar mot demonstranter.

Kampanjen lanserades den 16 februari med överlämning av ett brev till ambassader och konsulat i New York och Washington, bland annat överlämnades brevet till Sverige, Frankrike, Spanien, Tyskland, Danmark, Irland och Italien. I Sverige förstärks kampanjen av helsidesannons i Expressen, DOOH, TVC och Social PR, tillsammans med en namninsamling som hittills fått över 2 700 underskrifter.

– Om EU:s medlemsländer sammankallar Irans ambassadörer unisont på internationella kvinnodagen kommer de att sända ett tydligt budskap till den islamiska republiken att de inte kommer att stå vid sidan när den iranska regeringen sätter in våldsamt våld för att tysta iranska kvinnor och flickor och krossa demonstranters uppmaningar till grundläggande rättigheter och friheter i Iran, säger CHRI:s biträdande direktör Jasmin Ramsey i ett pressmeddelande.

De starka bilderna för kampanjen visar en kvinnas flätade hår, formad som en snara, avklippt med sax, och symboliserar budskapet om slutet för politiska avrättningar i Iran. Kampanjen har tagits fram av Volt, som arbetat med mediebyrån Captivate för att få tillgång till donerade reklamytor i Stockholm med slagordet ”Cut the Oppression”.

– Som kreatörer boende i ett av de mest liberala, fria och demokratiska länderna i världen, är det minsta vi kan göra att stödja människor, kvinnor, flickor, som kämpar för fri- och rättigheter som vi tar för givet varje dag. Vi hoppas andra byråer kan samlas bakom budskapet och bidra på de sätt de kan – skriv under namninsamlingen, gör dina egna protestskyltar, erbjuder din tid gratis, dra i dina mediebyråkontakter, be dina kunder att donera media. Alla kan göra något, säger byrån Volt i ett gemensamt uttalande.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev