Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

1177 använde ”årtiondets meme” i artikel om vaccinationsbokning

Publicerad: 29 mars 2021, 12:47

Enligt 1177 Vårdguiden var användningen ett misstag.


Ämnen i artikeln:

1177 Vårdguiden

”Hide the pain Harold” har de senaste åren varit en av internets allra största memes. Bilden publicerades först 2011 men fick sitt genomslag som meme först några år senare. Vanligtvis används bilden i memes som skämtar om att hålla inne en inneboende ilska. När sajten Imgur förra året lät sina medlemmar ranka 10-talets bästa memes gick Harold segrande ur tävlingen.

Somliga av 1177 Vårdguidens besökare lyfte därför säkerligen på ögonen när originalbilden till memen i helgen användes i samband med en informationstext om vaccinationsbokning för äldre. Användningen uppmärksammades först på sociala medier, och följdes därefter upp av Dagens ETC. Just eftersom att bilden brukar användas för att signalera osäkerhet eller olust, blev bildvalet extra olyckligt. 

Bilden är ursprungligen ett bildbanks-foto, och det var just via en bildbank som 1177 fick tag på den. 1177 var själva inte medvetna om att bilden vanligtvis används i memes, och efter att ha blivit kontaktade om den så är bilden nu utbytt.

”Vi visste inte om att det var en meme innan vi uppmärksammades på detta. Men bilden har vi ju givetvis sett till att byta nu.”, skriver Hanna Fellenius, pressansvarig på Region Stockholm till Dagens ETC.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

1177 Vårdguiden

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.