Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

2126 kvinnor i branschen i upprop mot sexuella trakasserier

Publicerad: 28 november 2017, 10:30

Nu kräver kvinnor i reklam-, pr- och kommunikationsbranschen ett slut på sexuella trakasserier, övergrepp och sexism. 2 126 personer delar över 300 vittnesmål i ett gemensamt #metoo-upprop som de kallar #sistabriefen.


Ämnen i artikeln:

KommunikationsbranschenReklambyråer#MeTooSexuellt våld

#Metoo-rörelsen har de senaste månaderna blottlagt sexuella trakasserier på ett sätt som aldrig tidigare skett. Bransch efter bransch har gått samman i olika upprop mot hur kvinnor och icke-binära behandlas av män. Nu är det alltså kommunikationsbranschens tur i ordningen.

"Vi kräver trygga arbetsplatser fria från diskriminering, förtryck, sexualiserande jargong, trakasserier och övergrepp – både på byråerna och på beställarsidan", säger de 2 126 kvinnor och icke-binära som skrivit under uppropet.

Samtidigt som deltagarna i uppropet delar med sig av över 300 vittnesmål om sexuella trakasserier, sexism och övergrepp kommer de också med en uppmaning till makthavare i en specialförfattad brief.

– Man kan kalla det ett call till självsanering. Problemen har varit kända länge och uppropet riktas därför inte bara till byråerna. Vi vänder oss till alla makthavare i branschen som har makten att ställa krav på sina samarbetspartners vad gäller jämställdhet och arbetsvillkor, säger Elin Ahldén, deltagare i uppropet.

Här är några av vittnesmålen i uppropet #sistabriefen:

Åkte taxi ihop med flera seniora manliga kollegor efter en jobbmiddag och fick sitta i knät på en av dem, eftersom det inte fanns tillräckligt många platser i bilen. Han tog mig mellan benen och frågade om jag brukar raka fittan. Som junior var det en extra obehaglig situation att hamna i.

Han är min chef och ägare på reklambyrån. Jag är 23 år och det är ett av mina första jobb. Det är firmafest och han drar in mig på sitt kontor, trycker upp mig med sitt stånd mot väggen och viskar "du är ett sånt jävla kåtslag".

Gift manlig chef på en av de största byråerna på efterfest i junior singeltjejs lägenhet. '"Jag har redan legat med henne (hon som har festen) men det finns ju mycket vin kvar så jag stannar ett tag ändå".

På den lilla byrån där jag praktiserade: "Du har uppfyllt alla våra förväntningar. Du har varit snygg, du har fixat gott kaffe, du har hämtat vår lunch och så har du sjukt toppiga bröst".

Jag har just varit på intervju på en stor byrå när jag några dagar senare träffar honom på stan. Jag går fram och hälsar artigt och tackar för ett bra möte när han utbrister "Men är det du? Jag kände knappt igen dig!" Därefter tar han upp sin plånbok ur bakfickan, bläddrar bland sedlarna och säger "Hade du sett ut sådär när du var på intervjun kan jag säga att din lön hade blivit väldigt hög".

En tidigare chef "skojade" om att jag inte fick lämna in kvitton på utlägg om jag inte gjorde det på alla fyra med kvittona i munnen. När jag ifrågasatte hans beteende klappade han sig själv i knät och sade "kom hit så kan vi prata om det".

Jobbresa. Jag vaknar av att en äldre, gift, manlig kollega lagt sig bakom mig där jag somnat och för handen innanför mina byxor. Han kör upp sina fingrar i mig. Jag vågar inte göra något utan låtsas sova vidare. Som ung på byrån fick jag ofta höra att folk skulle betala för att ha mitt jobb, att jag kunde bli ersatt på en dag. Aldrig att jag vågade säga till. Jag kände enbart skam för att han såg mig som en kropp istället för en professionell medarbetare.

En av våra praktikanter gråter ut på min axel efter att en högt uppsatt chef via SMS hotat med att avsluta hennes praktik om hon inte sexchattar med honom. Jag bestämmer mig för att säga ifrån till vd och resten av ledningen. Resultatet? Praktikanten blir portad och jag blir uppsagd "av ekonomiska skäl" en vecka senare.

Fotnot: Resumé samlade 22 vittnesmål från branschen för någon månad sedan. Den artikeln kan du läsa här.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.