Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

26,5 miljoner i vinst

Publicerad: 6 mars 2009, 13:15

Lowe Brindfors gjorde mångmiljonförluster under 2006 och 2007. Men 2008 gör byrån sitt bästa år hittills. – Förra året hade vi en stark tillväxt hos alla våra 47 kunder och kunde därför leverera en vinst som ligger 3,5 miljoner kronor över budget, säger Björn Larsson.


truefalse

Björn Larsson.

Mitt i den dystra lågkonjunkturen gör Lowe Brindfors med vd:n Björn Larsson i spetsen en vinst på 26,5 miljoner kronor för 2008.
Vinsten är den i särklass största som byrån har gjort sedan IPG förvärvade Brindfors Annonsbyrå 1994.

– Klart jag är stolt. Det känns fantastiskt att leverera den här typen av vinst till nätverket. Dessutom känns det extra bra ett göra ett sådant här resultat när vi har gått in i en lågkonjunktur. Vi är väl rustade, säger Björn Larsson.

Lowe Brindfors har kämpat med kraftiga miljonförluster under högkonjunktursåren. År 2006 gjorde byrån 24 miljoner kronor i förlust och 2007 var förlustsiffran 17 miljoner kronor.

– I de delägda verksamheterna fick vi inte redovisa vinstutdelningar under sista raden utan det betraktades som en personalkostnad. Vi hade en yvig kostnadsstruktur. All vår verksamhet är nu helägd av IPG och vi har inga minoritetsägare som tidigare har tagit ut vinstutdelningar, säger Björn Larsson.
På fyra år har byrån minskat sina fasta kostnader från 54 miljoner kronor till 29 miljoner kronor per år.
– Vi har också flyttat ihop all verksamhet till spårvagnshallarna och kunnat säga upp onödiga lokaler, back-office och servicepersonal.

Det goda resultatet till trots påstår Björn Larsson att han blir utan den miljonbonus som källor påpekar att han borde ha fått.

– Det finns två svar på den frågan. Det ena är att man inte får bonus på bra resultat. Det ingår i det normala åtagandet och det jag har lön för att göra. Det andra är att vi har en pott som toppcheferna på Lowe får dela på men det vet jag inte förrän i slutet på mars, 2007 blev det 340 000 kronor.

Enligt Resumés beräkningar borde dock Björn Larsson belönas med en riklig bonus om utdelningen på förluståret 2007 blev 340 000 kronor.

Hur många miljoner räknar du med att få ut?
– Vi pratar inte miljoner. Det kan dyka upp mellan 200 000 och 600 000 kronor.

Björn Larsson är som vanligt kaxig och räknar med att leverera lika hög vinst även för 2009, i folkmun redan döpt till krisåret. Budgeten till IPG lämnades in i går.

– Vi planerar ett något starkare resultat. Med det sagt så har vi också en större osäkerhetsintervall. I år är vi inte lika hårt bundna till budget inom nätverket som normalt. När vi skickar in vår budget brukar vi veta var vi ska hamna men den osäkerhet som vi har i år har jag aldrig varit med om tidigare.

Lowe Brindfors står trofast bredvid den femton år gamla kunden Saab och Björn Larsson förnekar inte att Saab är just en del av den osäkerheten.

– Vi kan göra en rimlig god prognos på vad Saab kommer att göra det här året.

Vad händer med Lowe Brindfors om Saab går omkull?
– Vi budgeterar inte för en sådan oförutsedd händelse, det går inte att göra, och det har vi varit väldigt tydliga med.

Men kommer Lowe Brindfors klara sig om Saab går omkull?
– Absolut.

Claes de Faire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.