Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

59 könsdiskriminerande annonser under 2014

Publicerad: 22 december 2014, 14:09

Några av annonserna som fällts för könsdiskriminering.

Foto: Montage.

I bland gör annonsmakare snedsteg. Under 2014 har 59 reklamannonser gått för långt gällande könsdiskriminering, enligt Reklamombudsmannen (RO). Resumé har sammanställt hela listan som fällts för poserande kvinnor, urringningar och trosbilder.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

RO har under året fällt 59 annonser för att vara könsdiskriminerande, där den som fällts flest gånger är elektronikkedjan Media Markt som fällts inte mindre än tre gånger.

Girl: IT utskick

Fälld i december 2014
Direktreklam med broschyr och folder och bild på två unga tjejer som lutar sig mot varandra och ler in i kameran. Anmälaren tycker att det är en stereotyp bild av könsrollerna som förs fram och därför schabloniserande.


Totalljud

Fälld i december 2014
Webbannons som föreställer en kvinna och högtalare. Kvinnan har kort,svart underdel, djup urringning och visar magen. Anmälaren tycker att kvinnan framställs som ett sexobjekt.


Servicefinder

Fälld i november 2014
En banner som visats på mobil.blocket.se av en man klädd i byggkläder och en kvinna med diskhandskar. Anmälaren anser att reklamen reproducerar felaktiga stereotyper av män och kvinnor.

Jaktbiten
Fälld i oktober 2014

En annons i tidningen Svensk Jakt. Annonsen har rubriken "Wilderness Dreams kläder" och bredvid syns en kvinna i korta shorts som lutar sig mot en spiselkrans. Anmälaren tycker att linnet som marknadsförs på bilden marknadsförs med för mycket poserande.

Groupon och Senpuro
Fälld i oktober 2014

Annons som visats i Groupons app och på nätet på en kvinna endast iförd trosor med baksidan mot kameran. Annonsen ska marknadsföra en madrass, och anmälaren anser att fokus flyttas från produkten till den närapå nakna kvinnan.


Northcar

Fälld i september 2014

Printannons ibland annat Östersunds-Posten, Länstidningen Östersund och Yranjournalen. Bilden visar en bild på två kvinnor i bikini för att marknadsföra en bilfirma. Anmälaren tycker att omotiverat mycket fokus ligger för på kvinnorna.

The raw gym
Fälld i juli 2014

Printannons som publicerats i Galore Weekend på en kvinna som ska lyfta en skivstång klädd i shorts och sport-bh med urringning. Anmälaren anser att annonsen är beskuren så kvinnans byst hamnar i fokus – och att detta bidrar till ett objektifierande.


Poolbyggarna

Fälld i maj 2014
Printannons som publicerats i Vi i Villa. Bilden visar en pool och en kvinna som ligger på rygg i bikini med texten "Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmar". Anmälaren tycker att kvinnan i bikini inte hade behövts för att marknadsföra poolen.

Järnbröderna

Fälld i mars 2014
Affisch som suttit uppsatt på företagets butik på två kvinnor bakifrån som ligger på en strand. I bakgrunden syns en båt – och anmälaren tycker att det faktum att kvinnorna ligger på en strand inte rättfärdigar objektifieringen som hen upplever i annonsen.

Bad Norwegian

Fälld i januari 2014
En helsiesannons i Nelly Magazine med texten "Allowing men to use grooming products without feeling like chics." Anmälaren anser att annonsen försöker framkalla känslan att det är något dåligt med att vara kvinna – att texten är förminskande och nedvärderande mot kvinnor.

Även de här företagen har fällts för könsdiskriminerande reklam:

Hugo Nattklubb
India bodypiercing
Harrys Borås
Tele werket
Lasse Maja Bar & Kök
Bauhaus/Kronoflooring
Packsize
Butterick's
Peugeot 108
Violetcasino
Hardcasa
ABS Wheels
Länsförsäkringar
La Redoute
Restaurang Josefina
Göteborgs biltvätt
Davidoff Cool Water
Renaissance Clinique
Certina
7 Minute Workout Challenge
Bobcat
Horze
Black Iron Clothing
Taxijakt
Please jeans
Electrolux
Kompassen
Gatukäket
Rockdenim
Paco Rabanne
Urban Bar
Tallink Silja, brasiliansk kryssning
JC
Media Markt
Lek & Baby katalog
Dr. Zipe
Stanleys nightclub
EL-GE
Hunkemöller
Media Markt
Narremissen
Media Markt
Vallentuna Gästgiveri
Cristal Invest
Brietling
Pixmania
Wedin & Söderborg
Fat Ypus Skis

Källa: Reklamombudsmannen.org

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.