Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"70 procent mindre stress" ska sälja svensk natur utomlands

Publicerad: 9 oktober 2017, 11:55

I ett experiment fick fem personer med hektiska yrken spendera tre dygn på en ö i Dalsland. Visit Sweden och Turistrådet Västsveriges initiativ The 72 Hour Cabin har redan fått internationellt genomslag. Nu lanseras en dokumentär och en kampanj kring studien.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerPrimeDokumentärTuristVisit Sweden

Som ett kommunikationsbolag med uppdrag om att öka antalet besöksnätter i Sverige har Visit Sweden under 2017 arbetat fokuserat med den svenska naturen. Vi såg det i Forsman & Bodenfors internationellt mycket uppmärksammade kampanj i maj där Sverige lades ut på Airbnb för att lyfta den svenska allemansrätten.

I det nya initiativet, "The 72 Hour Cabin", har bolaget tagit hjälp av Karolinska institutets stressforskare Walter Osika och Cecilia Stenfors för att utröna hur den svenska naturen kan påverka personer som lever under stark press. I början av september besökte fem personer med stressiga yrken. ön Henriksholm i Dalsland. En polis från Tyskland, en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA samt en programledare och en journalist från Storbritannien bodde i varsitt glashus för att förstärka känslan av "mitt i naturen" och använda naturen på ett sätt som många svenskar gillar. Initiativet görs i samarbete med Turistrådet Västsverige och den här gången är idé och strategi framtagen tillsammans med kommunikationsbyrån Prime..

Innan kampanjen drog i gång, redan i samband med besöket, skrev flera internationella medier om initiativet, glashusen och om svensk natur. Tack vare riktad mediebearbetning.

– Genom Airbnb-kampanjen fick vi en bekräftelse på att det finns ett stort intresse för Sverige, allemansrätten och den svenska naturen. Med det här initiativet ville vi visa upp svenskars sätt att förhålla sig till naturen genom att bjuda in att uppleva vår naturnära livsstil på plats.

– I tider där människor är mer stressade passade det bra att samarbeta med innovation- och forskningsvärlden för att undersöka effekten av att vistas i naturen. Syftet för oss är att skapa uppmärksamhet för Sverige och svensk naturnära livsstil och flera medier har uppmärksammat vår studie såsom Fast Company, Condé Nast Traveler, TrendHunter och Lonely Planet. Svenskar har en stark relation till naturen som utländska turister också kan få uppleva, säger Jennie Skogsborn Missuna, chief experience officer på Visit Sweden till Resumé.

Visit Swedens kommunikation kring naturen och allemansrätten i Sverige är handlar mycket om pr-drivna aktiviteter och content marketing. Den här gången har bolaget adderat svensk forskning. För De fem personerna som levde på ön och sov i varsitt glashus hade den upplevda stressnivån sänkts med 70 procent och blodtrycket hade sänkts med 9 procent.

Hur har ni samlat och använt data från den tidigare kampanjen och reaktioner på experimentet?
– Vi följer hur initiativet skapar reaktioner i sociala medier som vi kan använda i kampanjen. Även citaten som kommer från deltagarna i dokumentären där de uttrycker sin upplevelse är viktiga. De kommer vi explicit att använda i kommunikationen, säger Jennie Skogsborn Missuna och fortsätter:

– Vi lär oss hela tiden mer om besökarna målgruppen och får insikt kring vad i Sverige som målgruppen Den globala resenären besökare är intresserade av. Den datan kommer vi att använda oss av i det löpande arbetet.

De fem deltagarna beskrev sina upplevelser med orden "comfortable wilderness", "life changing experience", "the Swedes have got it absolutely right" och "pressing the pause button on everyday life". Deras reaktioner och upplevelser fångades i en fem och en halv minut lång dokumentärfilm som nu ska spridas globalt.Vad är det målgruppen är intresserad av?
– Framför allt finns det ett stort intresse för vår natur och den tillgänglighet till naturen som besökarna tycker särskiljer Sverige. I vissa andra länder, utan att nämna några, sår kan naturen vara en vacker kuliss som folk aldrig kommer nära. Förutom svenskarnas naturnära livsstil finns det också intresse för glashusen som får symbolisera den svenska innovationskraften.

Vad innebär det för er att involvera forskning?
– Det ger initiativet en trovärdighet utifrån naturens faktiska effekt på människan.

Vilka kanaler kommer att vara centrala i den här kampanjen?
– Vi arbetar med att inspirera om Sverige genom PR, engagera resenären i de sociala medier de verkar i såsom Facebook och Instagram och när intresse väckts och sökningar sker ska man kunna få information om vad man kan uppleva i Sverige i relevanta kanaler resenären. I det här initiativet vänder vi oss också till nischade influencers i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland som har en mer specifik följarskara inom natur, hälsa och äventyrsturism.

Vad kommer ni göra för att sprida dokumentären?
– Precis som i fas 1 av initiativet, då casestudien genomfördes på ön i Dalsland i september, närmar vi oss internationella medier och sprider via sociala medier nu när resultaten har kommit. Både Visit Sweden och Prime lägger nu ner ett stort arbete på att ta kontakt med redaktioner.

Vilka medier siktar ni på i det här läget?
– Vi siktar på ett så bra medialt genomslag som möjligt, bland både branschmedier och breda medier. Redan nu har vi fått en bra synlighet för Sverige internationellt, med 220 artiklar och blogginlägg hittills, vilket vi är jätteglada för. Nu i helgen publicerade en av de fem deltagarna, som är brittisk resejournalist, ett långt reportage i The Telegraph.  Bara deras nätupplaga når 104 miljoner unika besökare per månad.

FAKTA
Juni, juli och augusti skedde en ökning med 3,1 procent beträffande antal utländska övernattningar jämfört med förra sommaren. Totalt sett i år är ökningen än mer omfattande: 4,2 procent. USA ökar mest, med 39 procent för både sommarperioden och för året hittills (jan-aug).


Resultat casestudie 72 Hour Cabin Stress
- På en tiogradig stresskala minskade deltagarnas stressnivåer med motsvarande nästan 70 procent.

Blodtryck
- Deltagarna visade en statistiskt signifikant sänkning av systoliskt blodtryck på 9 procent.

Hjärtfrekvens
- Deltagarnas hjärtfrekvens gick ned från i genomsnitt nästan 70 slag/min till 60 slag/min, motsvarande 13 procent.

Välmående (grad av oro mätt enligt State-Trait Anxiety Inventory)
- Det uppmättes en ökning av självrapporterat välmående på en 4-gradig skala, från ett genomsnitt på 3,2 till 3,8.

Samhörighet med naturen
- Det uppmättes en betydande ökning av upplevd samhörighet med naturen på en sjugradig skala, där den genomsnittliga nivån vid studiens start på 2,6 ökade till 5,6 vid uppföljningen.

Ältande
- Flera deltagare rapporterade en minskning av ältande av negativa tankar under vistelsen.

Arbetsgrupp
Visit Sweden

Maria Skarve – Global Communication Manager
Jennie Skogsborn Missuna – Chief Experience Officer
Jenny Jonevret – Senior Projekt Manager
Kajsa Moström - Global PR & Social Media Manager

Prime

Amanda Engström - Account Director
Petter Lublin - Creative Director
Magnus Klang - Art Director
Sofie Segerborg - PR Strategist
Cecilia von Beetzen - Account manager
Edward Boethius – Planner
Fredrick Lewandowski – Digital strategist

Filmproduktion: Nice One

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.