Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Absolut utmanar ”tråkig” offentlig konst

Publicerad: 23 april 2014, 13:28

Den internationella framgångsrika konstnären Tove Kjellmark och innovationsstudion Yours ska skapa ett offentligt konstverk som ska spegla det moderna samhället och interagera med staden som det placeras i. Absolut-projektet kallas Transform Toda.


Ämnen i artikeln:

JungAbsolut

”Är dagens offentliga konst monumental, statisk och gubbig – och vem är den till för?”

Den frågan ska Absolut-projektet Transform Today försöka ge ett svar på genom att ifrågasätta den traditionella publika konsten.

– Vi kommer inte att kunna förändra  den offentliga konsten i grunden, och det är heller inte ambitionen med  Transform Today, säger Anne Palmqvist, Sverigechef på Absolut i en  kommentar.

Hon uppger att Absolut har engagerat sig i konsten sedan  1980-talet och hoppas genom Transform Today kunna lyfta frågan om hur man kan  göra det publika rummet mer relevant för en modern publik.

En  förutsättning för verket är att det ska gå tvärtemot dagens offentliga  konst som lätt kan bli ”monumental, statisk och mansdominerad.”

Absolut  har i samarbete med Jung kopplat in Tove Kjellmark, som är konstnär och  utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockolm.

Hennes konst präglas av  att möta det organiska och tekniska i ett tillstånd som hon kallar  ”Another Nature”.

Hennes verk har fått internationell uppmärksamhet och  visats i alltifrån Madrid och Paris till Tokyo och Rio de Janeiro – här  kan nämnas ”The Destruction of The Ego” som ställdes ut på Ars  Electronica i Österrike och ”Naked” som visats på IDFA i Amsterdam.

Den  digitala innovationsbyrån Yours är också med och tar fram det nya verket, som  är tänkt att spegla dagens dynamiska och digitala samhälle och ska vara  klart i början av juni.

Yours har sin bas i Stockholm och har arbetat  med digitala verk sedan år 2010.

Var det färdiga verket ska stå är inte klart ännu och skapandeprocessen går att följa här.

Absolut har tidigare samarbetat med konstnärer och designer som Rosemarie Trockel, Ettore Sottsass och Andy Warhole.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

JungAbsolut

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.