Reklam
Acast-grundarnas nya bolag testar nytt grepp för att få intäkter på poddar
Publicerad: 10 maj 2022, 08:30
Sesamy erbjuder en ny betalningsmodell
Nu försöker Måns Ulvestam och Karl Rosander, grundarna av podcastplattformen Acast, med ett nytt grepp för att få intäkter genom samarbete med poddproduktionsbolaget Third Ear Studio.
Genom sitt nya bolag Sesamy ingår de i ett avtal med det skandinaviska podcastföretaget Third Ear Studio, där det är möjligt att köpa några få avsnitt av en podd för ett fast pris, utan att man tecknar ett löpande abonnemang.
– Nu försöker vi generera intäkter till poddare på ett nytt sätt. Kunden köper till exempel fyra avsnitt för 29 kronor. Sedan väljer man i vilken app man vill lyssna i och betalar då bara för det man är intresserad av. Det är första gången man kan göra på det sättet. Och det som är lite kul för oss är att det blivit full fräs, många har köpt enstaka serier, så uppenbarligen finns det ett behov, säger Måns Ulvestam.
Utmaningen för Sesamy att det innebär en förändring hos konsumentens köpbeteende, många är vana vid att poddar är gratis.
Hur ska ni kommunicera ut konceptet?
– Själva kommunikationen kring det är enkelt. Ett avsnitt är öppet, många lyssnar genom feeden. Vi behöver inte marknadsföra på något annat sätt än att man informerar de som redan är inne.
Det är inte i första hand tänkt att man skall starta en ny podd och marknadsföra sig genom Sesamy, det krävs att poddarna har byggt en lyssnarskara. Först efter det kan man flytta podden till den finansieringsmodellen.
Man kan ju tänka sig att om någon har en befintlig lyssnarskara som i vanliga fall annonsfinansieras, men de kan då producera vissa fördjupningar som går att köpa för 19 kronor och då endast nås om man betalar.
Hur många når ni?
– Third ear studios når miljontals lyssnare. Får man fart på försäljningen är det 100 gånger mer intäkter än vad det skulle gå att få på annonsfinansierade poddar.
Är konsumenten trött på reklam?
– Jag är det, men jag vet inte om konsumenten är det. En sak som jag vet att konsumenten är trött på är att man säljer deras uppgifter vidare. När Apple gjorde stora förändringar, och det inte längre går att bli spårad av appen, blev annonsdatan otroligt mycket sämre, samtidigt som lagstiftningen och cookiedöden infaller. Det blir svårare att rikta annonser mot folk och då kommer det bli mindre betalt också, avslutar Måns Ulvestam.