Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ad fick gå efter 28 år – stämmer Åkestam Holst för diskriminering

Publicerad: 17 maj 2016, 09:02

Åkestam Holsts lokaler skakas av en rättsprocess efter att en av byråns mest erfarna medarbetare blivit uppsagd.

Foto: Andreas Elgstrand

Byt tjänst eller sluta. Det var det ultimatum som en av byråns mest erfarna ad:s fick. Nu stäms Åkestam Holst av Unionen för åldersdiskriminering och brott mot LAS – samtidigt som han tvingades lämna anställdes nya kreatörer.


Ämnen i artikeln:

UnionenPetronella PanerusÅkestam Holst

1988 anställdes personen på Månson Nord, som senare skulle komma att ombildas till Åkestam Holst. Han inledde karriären som originalare och titulerades tids nog art director. Men efter nära 30 års trogen tjänst har han hamnat i konflikt med Åkestam Holst och enligt en stämningsansökan tillsammans med Unionen stämt byrån på 200 000 för diskriminering på grund av ålder och brott mot LAS. Händelsen rapporterades först av Unionens facktidning Kollega.

Det hela började enligt stämningen med att han, som nu närmar sig 60-årsåldern, hösten 2015 blev kortvarigt omplacerad till ett systerbolag. Han fick efter en tid veta att det skulle bli svårt att återplacera honom i hans tidigare kreatörsteam på Åkestam Holst och erbjöds istället att avsluta anställningen och börja frilansa. Byrån skulle som plåster på såren stå för aktiekapitalet i bolaget han skulle starta. Han dröjde med att svara på förslaget och fick fortsättningsvis inga nya uppdrag från byrån. En av delägarna på Åkestam Holst, som också har personalansvar, ska ha sagt till personen att ”90 procent kör frilans efter 55 i vår bransch” och att det ”inte är så många stötar kvar” i samband med försöken att få honom att börja frilansa.

LÄS MER: Kartläggning: Få kreatörer över 50 år på byråerna

I mitten av mars 2016 fick han två nya förslag till omplacering. Ett innebar att han skulle bli konferensvärd och därmed sänka sin månadslön med 24 000 kronor och försämrad tjänstepension. Det andra innebar att börja som formgivare på ett dotterbolag, trots att han enligt egen uppgift saknade kvalifikationer för tjänsten. Men ad:n tackade nej till båda förslagen och följden blev att han sades upp.

Anledningen till uppsägningen ska ha varit arbetsbrist – men Åkestam Holst har under perioden anställt ett antal nya ad:s. I december 2015 anställdes Caroline Andersson som ad på deltid. I mars i direkt anslutning till ad:ns uppsägning anställdes Joakim Kouhry som ad och Hugo Wallmo samt Evelina Rönnung som kreatörer – som båda numera har titeln ad enligt hemsidan. De senare nyanställningarna aviserades i en artikel på Resumé 21 mars – samma dag som ad:n fick besked om uppsägning.

LÄS MER: Åkestam Holst stärker upp med tre ny(gamla) kreatörer

Fackförbundet Unionen har tolkat händelserna som åldersdiskriminering och brott mot LAS (lagen om anställningsskydd), eftersom det inte ska ha funnits arbetsbrist.  Men man menar även att byrån ”underförstått” hävdat att han saknar kompetens för att jobba med digital reklam, något som ad:n bestrider. Unionen stämmer därför Åkestam Holst på 200 000 kronor i skadestånd.

Förbundsjuristen Lisa Melin är Unionens ombud i stämningsansökan. Hon berättar att ad:n återvänt till arbetsplatsen eftersom uppsägningen har ogiltigförklarats i stämningen: han är anställd till dess att tingsrätten har tagit ställning till om det finns saklig grund för uppsägningen eller inte.
– Han mår bra, men tycker förstås att det är en jobbig situation. Han hade önskat att man hade kunnat lösa det här på ett bättre sätt, säger hon.

Petronella Panerus, vd på Åkestam Holst, uppger att byrån ville dra in ad:ns befattning – men påpekar upprepade gånger att man erbjöd honom en liknande roll som formgivare på systerbolaget Studion Åkestam Holst.
– Vi gjorde ett väldigt generöst erbjudande, men han ville inte, och det är jättetråkigt. Det var en tjänst som han har jobbat på tidigare och som fungerade bra. Det känns supertråkigt att behöva skiljas på det här sättet.

Men ni erbjöd honom innan dess att sluta och istället frilansa.
– Såhär, det var en diskussion mellan honom och en av grundarna av byrån. Innan man gör något förhastat bör man sätta sig ner och prata om vad det finns för olika lösningar, säger hon.

Ni ville att han skulle sluta?
– Vi erbjöd honom en annan befattning på företaget.

Och den innebar att han skulle gå ner 24 000 kronor i lön?
– Det stämmer inte. Inte för den tjänst som vi först och främst erbjöd och som borde ha fungerat, säger hon och refererar till tjänsten som formgivare.

– Vi hade en vakans och sökte en konferensvärd, enligt lag var vi tvungna att erbjuda den till personen. Arbetsgivaren är alltid skyldig att erbjuda en ledig befattning.

Varför ville ni dra in hans befattning?
– Vi jobbar för att ligga i framkant och då behövs ibland justeringar, både organisatoriskt och affärsmässigt.

Han säger sig ha sagts upp på grund av arbetsbrist. Hade ni det?
Arbetsgivaren har rätt att dra in en befattning på grund av organisatoriska skäl. När man har gjort det uppkommer en arbetsbrist på en sådan befattning. Det är så det uttrycks i anställningsskyddslagen.

Ni har under perioden anställt andra ad:s. Skiljer sig deras tjänster från hans tjänst?
– Det är klart att alla har ju olika erfarenheter och egenskaper. Men nu pratar vi om hans tjänst och den drog vi in.

Gjorde personen ett dåligt jobb?
– Det är jag inte rätt person att svara på. Det är i varje fall inte därför vi har dragit in hans befattning. Det har varken med hans person eller ålder att göra. Åkestam Holst jobbar aktivt och hårt med för jämställdhet och hållbarhet. Att han pratar om åldersdiskriminering är för mig absurt. Vi har 15 personer över 50 på byrån.

Förbundsjurist Lisa Melin, på frågan om huruvida man har rätt att dra in en befattning på grund av omorganisation, som byrån hävdar är bakgrunden till att man drog in ad:ns befattning:
– Även då krävs saklig grund för uppsägning. Man kan inte komma undan LAS bara genom att säga att det är en omorganisation. Byrån har åberopat arbetsbrist som saklig grund och det är därmed vad vi utgår ifrån. Och någon arbetsbrist för ad:s fanns inte, eftersom byrån anställde nya sådana i samband med uppsägningen, säger hon.

Byrån har ännu inte kallats till förlikning.

Ad:n har valt att avböja att kommentera.

Missa inte att läsa Resumés stora kartläggning av 190 anställda på 15 av de största reklambyråerna i Sverige. Bara 14 procent av dem är över 50 år.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.