Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Adidas stoppar gay och lesbisk

Publicerad: 13 februari 2014, 09:31

Bannlyser ord. FOTO: Skärmdump från adidas.se

En tjänst från Adidas gör det möjligt att skräddarsy sneakers direkt på webben. Men det går inte att skriva in ord som bög eller bisexuell. Trots att Adidas nyligen använt den bisexuelle simhopparen Tom Daley i en kampanj inför OS.


Ämnen i artikeln:

Adidas

På onlinetjänsten Miadidas kan skoköpare skräddarsy sina egna sneakers. Det går bland annat att välja färg och skriva in namn. Men företaget har blockerat ord som gay, bög, lesbisk och bisexuell. Straight går däremot bra att skriva in.  

Bakgrunden till bannlysningen ska vara att den gör det omöjligt för folk att använda orden på ett negativt sätt. De engelsmän som heter Gay har alltså otur och får inte köpa skräddarsydda skor med sitt namn på.

– Rädslan är att ordet "gay(s)" lätt kan få prefixet "Jag hatar" och då hamnar vi i en svår situation. Det är mer osannolikt att ordet "straight" missbrukas, säger en talesperson för Adidas till PinkNews.  

Den brittiske simhopparen Tom Daley som frontar en Adidas-kampanj i Storbritannien gick förra året ut med att han haft ett förhållande med en man sedan december 2013.

Företaget Nike erbjuder en motsvarande tjänst där det går bra att skriva både gay, lesbisk och trans.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Adidas

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.