Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Åker på skattesmäll för lyxbåt

Publicerad: 19 februari 2010, 09:49

En av SWE:s grundare, Björn Schumacher, åker på förmånsskatt för sin båt, värd 1,8-miljoner kronor. Han hävdar att båten inte har använts för privat bruk, utan endast till fotograferingar och filminspelningar. Men länsrättens dom gäller efter att kammarrätten nu avslagit Björn Schumachers överklagande.


Björn Schumacher. Foto: Håkan Lindgren

Nu går ytterligare en av reklambyrån SWE:s grundare på ett bakslag kring ett skattemål. Först upptaxerades Ulf Enander med miljonbelopp efter att ha plockat ut miljonutdelningen från sitt belgiska holdingbolag som lån i stället för lön. Som en effekt skärptes även lagstiftningen för att förhindra liknande skatteupplägg.

Nu visar en dom från kammarrätten att Björn Schumacher förmånsbeskattas för en båt värd 1,8 miljoner kronor. Det var den 21 december 2007 som Skatteverket beslutade att höja Björn Schumachers inkomst av tjänst med 75 000 kronor och med 40 procents förmånsbeskattning på summan för fri förmån av båt.  Samt med 57 50 kronor för taxeringsåret 2007 enligt samma regler. Något som inte uppskattades av Björn Schumacher, vilket gjorde att ärendet hamnade i länsrätten.

Till sitt försvar har Björn Schumacher har bland annat hävdat att båten var i så pass dåligt skick att motorerna endast har varit i bruk 36 timmar perioden maj-september 2006. För att styrka detta har det förekommit vittnesmål att det var problem med framdriften hos båten samt att det var problem med vattenjet-aggregatet genom dels vibrationsskador, dels korrosionsskador.

Vidare har Björn Schumacher hävdat att de 36-timmarna då båten uppges varit i drift går att koppla till när båten var uthyrd. Han har också uppgett att syftet med båtköpet var att denna enbart skulle användas för Schumacher & Schumachers verksamhet, vilken bland annat omfattar fotograferingar och filminspelningar i Stockholms skärgård.

Björn Schumacher menar också att båtuthyrningen utgör ett naturligt komplement till bolagets reklambyråverksamhet och konsultation inom marknaden.

Men Skattverket menar att båten har varit i sådant skick att det är uppenbart att den har kunnat användas för privat bruk och att Björn Schumacher därför ska förmånsbeskattas. Nu går alltså kammarrätten på länsrättens dom och väljer att inte ta upp ärendet för en ny prövning.

Resumé har utan framgång sökt Björn Schumacher för en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.