Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Åkestam Holst och IKEA utsatta för plagiat

Publicerad: 6 december 2013, 08:58

Originalet och kopian

För en tid sedan släppte Åkestam Holst sin julfilm för IKEA. Nu har det kommit en julhälsning från Georgien med en reklamfilm som kan vara något av tidernas plagiat.


Ämnen i artikeln:

Göran ÅkestamPlagiatÅkestam Holst

Filmen, som är identiskt med Åkestam Holst julfilm ruta för ruta har även exakt samma musik som originalet. Byrån fick tag på kopian via ett mejl från en kvinna som jobbar på bokförlag i Georgien. Bakom plagiatet står ett georgiskt teknikföretag.

– Först tror man ju att det är någon sorts prank. Och det kanske det är? Sen kollar man igen och ser att det verkligen är ruta för ruta. Nästan lite rörande, att bli kopierad är ju den finaste av hedersbetygelser, säger Göran Åkestam vd på Åkestam Holst till Resumé.

Vad kommer ni att vidta för åtgärder?  
– Vet inte, vi får väl diskutera det med IKEA.  

Kommer ni att prata med personerna bakom?  
– Vi kommer säkert att ha kontakt på något sätt. Man blir ju nyfiken på hur dom tänkte.

Hur skulle du gradera den här kopian i jämförelse med andra du har sett under din karriär?
– Det enda som kommer i närheten var när en reklambyrå i Malmö kopierade vår hemsida och byråpresentation snudd på 100 % ordagrant för några år sedan. Det blev lite jobbigt för dom när ni på Resumé uppmärksammade det. Vi tyckte att det var straff nog.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.