Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Åklagaren: Reklamare försökte köra över p-vakt

Publicerad: 17 september 2010, 14:41

Efter att ha fått en p-bot försökte en man på en marketingbyrå köra över en parkeringsvakt med sin jeep. Parkeringvakten chockades svårt och anser att hon utsatts för ett "mordförsök". Nu åtalas mannen för försök till grov misshandel alternativt grov vårdslöshet i trafik.


Bild från förundersökningen.

Mannen, som förnekar brott, menar att reaktionen från parkeringvakten är överdriven.
– Jag tog kurvan tight och kom upp med ena fram-eller bakhjulet på trottoaren, säger han i polisförhör. Jag var stressad och irriterad, försenad av p-boten.

Mannen arbetar på en prisbelönad marketingbyrå i Stockholm. Det driver och genomför möteskommunikation i alla former.

På morgonen den 13 april var mannen försenad till ett möte.

Parkeringförbud rådde i korsningen Parmätargatan/Garvargatan från klockan 09, klockan var 09.13. Mannen försökte förgäves häva p-boten.

– Jag hade ingen som helst avsikt att skada parkeringvakten som jag såg då jag svängde runt hörnet till Garvargatan. Jag är verkligen ledsen för att hon blev rädd. Det är en jättetråkig händelse, alla kan göra fel.

Mannens flickvän, en känd dokusåpadeltagare som blev vittne till händelsen vid en bussplats, intygar:
– Min pojkvän var tokstressad, han klippte hörnet. Han siktade absolut inte på kvinnan. Han kan ha kommit upp i max 30 kilometer på den sträckan. Det är en stor bil och ser skrämmande ut. Det var absolut inte någon risk att kvinnan blev påkörd.

Enligt mannens advokat finns det ingenting i utredningen som visar att hans klient gjort sig skyldig till brott. Därför ska den läggas ned.

Åklagaren anser däremot att mannen gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat en uppenbar likgiltighet för andras människors liv. I veckan väckte han åtal. Enligt åklagaren accelererade mannen fordonet och körde medvetet upp på trottoaren mot parkeringvakten. Ett grovt brott där gärningen varit förenad med livsfara.

Enligt anmälan gasade mannen ner mot Garvargatan efter att ha fått p-boten. Han körde upp mot trottoaren, parkeringvakten som stod där fick ta ett kliv mot väggen för att inte bli överkörd.
En man som stod och rökte intill blev vittne till händelsen och undrade upprört hur det gick.

– Hade jag inte tagit ett steg fram hade jag blivit överkörd av bilen, säger parkeringsvakten i förhör. Bilen var några meter ifrån mig. Jag är säker på att föraren gjorde detta med mening.

Enligt parkeringsvaktens arbetsledare har hon mått mycket dåligt efter händelsen.
–Tidvis kan hon knappt ta hand om sig själv, säger arbetsledaren i förhör.

I läkarintygintyget till försäkringskassan berättar parkeringvakten om konsekvenserna av att ha utsatts för "mordförsöket". Arbetsförmågan har blivit helt nedsatt. Hon har fått söka kuratorhjälp.
– Jag har mått allt sämre, fått yrsel, hjärtklappning och har utvecklat panikångestliknande besvär, uppger hon.

Parkeringvakten har inte kunnat koncentrera sig på arbetet. Hon har blivit extra ljudkänslig, om en bil startar i ett annat kvarter måste hon ta reda på vart den åker.
– Jag befinner mig fortfarande i ett chocktillstånd och drömmer om det inträffade.

En kollega till parkeringvakten säger i förhör att hon upplevde att föraren gasade mot parkeringvakten med flit. Kollegan hade "lappat" hans bil då hon såg honom komma mot henne pratandes i mobiltelefon.
– Han sa att han bara varit borta i några minuter och får stå där. Jag sa att det var parkeringförbud, han sa att "du får göra vad du vill med p-boten".

Efter att kollegan fäst den på vindrutan körde han iväg med hög fart. Först vanligt rakt på vägen, sedan väjde han kraftigt in i hörnan Parmätargatan/Garvargatan.
– Jag ser hur han styrde rätt in mot hörnet där parkeringsvakten stod.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.